Mikroorganismy v hmyzích produktech určených pro potravinářské účely – Bc. Marek Hauk
Bc. Marek Hauk
Master's thesis
Mikroorganismy v hmyzích produktech určených pro potravinářské účely
Microorganisms in insect products intended for food purposes
Abstract:
Současný světový vývoj v souvislosti s populačním růstem a změnou klimatu vede k potřebě hledat alternativní zdroje potravy a kvalitních bílkovin, ale i dalších živin. Jedlý hmyz splňuje nejen požadavky nutriční, neboť obsahuje kvalitní bílkoviny, nenasycené mastné kyseliny, vitaminy a minerální látky či vlákninu. Je také šetrnější z hlediska ekologického vzhledem nízké náročnosti na půdu a vysoké …moreAbstract:
Current world development in connection with population growth and climate change leads to the need to look for alternative sources of food and quality proteins, as well as other nutrients. Edible insects not only meet nutritional requirements, as they contain high-quality proteins, unsaturated fatty acids, vitamins and minerals or fibre. They are also more environmentally friendly due to its low demands …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 15. 4. 2023
Thesis defence
- Date of defence: 16. 5. 2023
- Supervisor: Ing. Roman Švejstil
- Reader: Igor Šplíchal, externi
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
HAUK, Marek. \textit{Mikroorganismy v hmyzích produktech určených pro potravinářské účely}. Online. Master's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2023. Available from: https://theses.cz/id/zhjga3/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesMaster programme:
Food and Nutrition
Theses on a related topic
-
Kofein a výživa člověka
Daniela Dreslerová -
Edible insect as a sustainable diet in Sub-Saharan Africa: Case of Mopane worms (Imbrasia belina) in Zimbabwe
Belinda Moyo -
Insect as human food and the consumers health risk
Temwani Kaoma -
Consumers' attitudes towards insect consumption in Cambodia
Techhong Lim -
Insect as an alternative source of animal protein in Southeast Asia
Petra Svobodová -
Jedlý hmyz z hlediska bezpečnosti potravin a výživy v rozvojových zemích
Pavel Pucholt -
Příprava a charakterizace lektinů z bakterie Photorhabdus luminescens
Lukáš Gajdoš -
Usutu virus, emergentní patogen přenášený komáry
Radek Pečta
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights