Máslo vs. margarín: Co je zdravější varianta? – Michaela Antošová
Michaela Antošová
Bachelor's thesis
Máslo vs. margarín: Co je zdravější varianta?
Butter vs. margarine: What is a healthier option?
Abstract:
V minulosti byla tukům přikládána vina za rozvoj či dokonce zapříčinění několika onemocnění. V této práci se proto srovnává složení nejčastěji konzumovaných tuků v podobě másla a margarínu a odhaluje se jejich vliv na lidský organismus. Rešerše se na začátku zabývá mastnými kyselinami jakož to hlavní složkou lipidů, přičemž důraz je kladen na omega-3 a omega-6 mastné kyseliny a transmastné kyseliny …moreAbstract:
Diets high in fats have long been held responsible for causing and exasperating a variety of human diseases. This thesis investigates the composition of the most commonly consumed fats in the form of butter and margarine and the effects of their consumption on the human body.The initial part of the thesis examines fatty acids as a major component of lipids, specifically omega-3 and omega-6 fatty acids …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 17. 4. 2019
Thesis defence
- Supervisor: Ing. Zuzana Hroncová, Ph.D.
- Reader: Petra Hovorková, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
ANTOŠOVÁ, Michaela. \textit{Máslo vs. margarín: Co je zdravější varianta?}. Online. Bachelor's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2019. Available from: https://theses.cz/id/zl97lo/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesBachelor programme / field:
Agriculture, Horticulture and Rural Development / Nutrition and Foodstuffs
Theses on a related topic
-
Factors influencing cardiovascular system
Ksenia Budinskaya -
Vliv bezu černého, ženšenu pravého a zázvoru lékařského na diabetes mellitus, chřipku a kardiovaskulární onemocnění.
Josef Kovář -
Trans mastné kyseliny ve výživě člověka a jejich vliv na zdraví
Alena Tokareva -
Význam cis/trans-nenasycených mastných kyselin ve výživě člověka
Lucie Figallová -
Obsah trans-nenasycených mastných kyselin ve vybraných potravinářských výrobcích
Klára Nohynková -
Nasycené tuky a jejich vliv na zdraví člověka
Markéta Majerová -
Tuky ve výživě člověka
Lucie Jáchimová -
Chemické a technologické aspekty výroby methylesterů mastných kyselin z odpadních živočišných tuků a odpadních rostlinných olejů
Rudolf Pospíšil
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights