Genetické modifikace rostlin v prevenci chorob člověka – Bc. Barbora Jiříčková
Bc. Barbora Jiříčková
Bakalářská práce
Genetické modifikace rostlin v prevenci chorob člověka
Plant genetic ingineering aimed at disease prevention
Anotace:
Tato práce shrnuje poznatky o biosyntéze vitaminu A, vitaminu E a vícenenasycených mastných kyselin, a také poznatků o identifikaci a klonování genů kódujících tuto biosyntézu. Významnou aplikací je možnost introdukce takových genů do rostlinného genomu za účelem syntézy těchto látek rostlinami. Takto obohacené rostliny - pokud jsou zdrojem potravin - jsou významné z hlediska prevence závažných lidských …víceAbstract:
This thesis summarizes the knowledge regarding the biosynthesis of vitamin A, vitamin E and polyunsaturated fatty acids, and about the identification and cloning of genes encoding this biosynthesis. An important application is the introduction of these genes into plant genome for micronutrient synthesis in plants. These enriched plants – as a source of nutrition – are important for prevention of serious …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 16. 5. 2011
Identifikátor:
https://is.muni.cz/th/ttmc4/
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 16. 6. 2011
- Vedoucí: doc. RNDr. Jana Řepková, CSc.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakultaMasarykova univerzita
Přírodovědecká fakultaBakalářský studijní program / obor:
Biologie / Molekulární biologie a genetika
Práce na příbuzné téma
-
Omega-3 a 6 nenasycené mastné kyseliny
Jan Javůrek -
Chemical analysis of fatty acids and volatile substances of selected types of nuts and seeds
Morine Akuro Ndah -
Genetic modification of Claviceps purpurea and ergot alkaloids production
Helena HANOSOVÁ -
Mikroorganismy jako předmět genetické modifikace a jejich využití v potravinářství
Tatiana Korobkova -
Modifikace konvenčních ředidel za účelem zlepšení kvalitativních parametrů konzervovaného beraního spermatu
Jan Bejček -
Porovnání kvality mleziva a vybraných ukazatelů metabolismu a zdraví telat od prvotelek a krav na vyšší laktaci
Adéla Bláhová -
Zkreslující faktory při zjišťování přívodu energie a mikronutrientů metodami 24hodinového recallu a záznamu
Kamila Jančeková