Potenciál sestavení vhodných pícních směsí pro zvýšení využití dusíku z píce u přežvýkavců – Bc. Michaela Kovandová
Bc. Michaela Kovandová
Diplomová práce
Potenciál sestavení vhodných pícních směsí pro zvýšení využití dusíku z píce u přežvýkavců
Potential of forage mixture composition for improvement of nitrogen utilization by ruminants
Anotace:
Vojtěška setá, výnosná pícnina s vysokým podílem proteinů, je jednou ze základních komponent krmné dávky přežvýkavců, avšak obsahuje vysoký podíl rychle degradovatelných frakcí. Při současném nedostatku rychle dostupné energie nelze N z píce efektivně využít a nadbytečný N je močí a plyny vylučován do prostředí. Potenciál pro zlepšení využitelnosti dusíku nabízí pícní směsi, u kterých lze předpokládat …víceAbstract:
Alfalfa, a high-yielding crop with a high proportion of proteins, is one of the basic components of ruminal rations, but contains a high proportion of rapidly degradable protein fractions. In simultaneous lack of readily fermentable energy, N from forage can not be efficiently used and excess N is excreted into the environment through urine and gases. The potential for improving nitrogen utilization …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 24. 4. 2024
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 20. 5. 2024
- Vedoucí: prof. Ing. Josef Hakl, Ph.D.
- Oponent: Josef Kalista, externi
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
KOVANDOVÁ, Michaela. \textit{Potenciál sestavení vhodných pícních směsí pro zvýšení využití dusíku z píce u přežvýkavců}. Online. Diplomová práce. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. 2024. Dostupné z: https://theses.cz/id/7dwfj3/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůČeská zemědělská univerzita v Praze
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůMagisterský studijní program:
Výživa zvířat
Práce na příbuzné téma
-
Hodnocení obsahu dusíkatých frakcí v píci víceletých trav a jetelovin
Jaroslava Hladíková -
Zastoupení jednotlivých bílkovinných frakcí v bovinním mléce
Sarah Gironi -
Charakterizace bílkovinných frakcí v mléce malých přežvýkavců
Jana Hrubá -
Srovnání kvality proteinu psích granulí na základě in vitro stravitelnosti proteinu
Adéla Kůrková -
Vliv fermentace a teplené úpravy na stravitelnost hrachového proteinu v podmínkách in vitro
Jana Dunová -
Vliv tepelného zpracování na stravitelnost a kvalitu proteinu u Tenebrio molitor a Gryllus assimilis
Josef Klabík -
In vitro stanovení stravitelnosti hrubého proteinu u novošlechtěnců pšenice seté
Tereza Anderlíková -
Ověření možnosti stanovení stravitelnosti hrubého proteinu a škrobu metodou NIR
Eliška Humplová
Název
Vložil
Vloženo
Práva