Chemické charakteristiky brokolice – Bc. Marie BAČÁKOVÁ
Bc. Marie BAČÁKOVÁ
Diplomová práce
Chemické charakteristiky brokolice
Chemical characteristics of broccoli
Anotace:
Cílem práce bylo stanovení biologicky aktivních látek brokolice (Brassica oleracea convar. Italica) jako je škrob, chlorofyl, fosfor, {$\beta$}-karoten a vitamin C. Pozornost byla také věnována obsahu těžkých kovů. Ke stanovení {$\beta$}-karotenu a vitaminu C byla použita chromatografická metoda HPLC-ECD. Byly vypracovány vhodné extrakční postupy a op-timální chromatografické podmínky pro detekci …víceAbstract:
The aim of this work was to specify biological active substances in broccoli (Brassica oleracea convar. Italica) such as starch, chlorophyll, phosphorus, {$\beta$}-carotene and vitamin C. Consideration was given to amount of heavy metals as well. For determi-nation of {$\beta$}-carotene and vitamin C chromatographic method based on HPLC-ECD was used. Suitable procedure for extraction and installation …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 16. 5. 2008
Zveřejnit od: 16. 5. 2008
Identifikátor:
8034
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 3. 6. 2008
Citační záznam
Jak správně citovat práci
BAČÁKOVÁ, Marie. Chemické charakteristiky brokolice. Zlín, 2008. diplomová práce (Ing.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická
Plný text práce
Právo: Autor si přeje zpřístupnit práci veřejnosti až od 16. 05. 2008
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- Soubory jsou od 16. 5. 2008 dostupné: autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologickáPlný text práce je k dispozici v elektronické podobě.
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Fakulta technologickáMagisterský studijní program / obor:
Chemie a technologie potravin / Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Práce na příbuzné téma
-
Změny obsahu vitaminu C v ve vybraných plodinách vlivem tepelných úprav.
Karolína Nováková -
Vliv tepelné úpravy na obsah vitamínů C v zelenině
Denisa Tocháčková -
Stanovení vitamínu C v čerstvé a zpracované zelenině
Marek Pytlík -
Stanovení antioxidantů pomocí HPLC-ECD
Jitka BŘEZNICKÁ -
Možnosti stanovení kyseliny citronové a octové metodou HPLC
Ivana KRAUSOVÁ -
Stanovení vitaminu C metodou HPLC s rozdílnou možností detekce
Kamila ŠIMÁNKOVÁ -
Analýza biologicky aktivních látek v medovinách metodou HPLC
David Kahoun -
Možnosti detekce kyseliny jablečné a vinné metodou HPLC
Kristýna ŠESTÁKOVÁ