Bc. Eva Juklová

Diplomová práce

Přejetí z latiny ve staročeských názvech jídel

Loanwords from Latin in Old-Czech Names of Food
Anotace:
Tato diplomová práce se zaměřuje na lingvistické studium vybraných staročeských názvů jídel přejatých z latiny, a to s důrazem na etymologii. Důležitou součástí komplexního pohledu na danou problematiku jsou úvodní kapitoly, podávající stručný přehled písemných památek o kuchyni starých Řeků, Římanů a starých Čechů. Po tomto kulturněhistorickém úvodu následuje lingvistický rozbor osmi staročeských …více
Abstract:
This thesis focuses on a linguistic study of chosen old-Czech names of food borrowed from Latin, with an emphasis on etymology. The introductory chapters give brief but important overview of the literary heritage of the cuisine of the ancients and old Czech. Following this historico-cultural introduction is a linguistic analysis of eight old-Czech food names: dort, karbonat, kumpost, lektvař, líhanec …více
 
 
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 7. 1. 2009

Obhajoba závěrečné práce

  • Obhajoba proběhla 8. 9. 2008
  • Vedoucí: prof. PhDr. Jana Pleskalová, CSc.

Citační záznam

Plný text práce

Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:
  • světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Masarykova univerzita, Filozofická fakulta

Masarykova univerzita

Filozofická fakulta

Magisterský studijní program / obor:
Učitelství pro střední školy (tříleté) / Učitelství českého jazyka a literatury pro střední školy