Výběr potravin a stravování osob s laktózovou intolerancí – Veronika Šorsáková
Veronika Šorsáková
Bakalářská práce
Výběr potravin a stravování osob s laktózovou intolerancí
Food choices and diet of lactose intolerant people
Anotace:
Četné literární zdroje ukazují, že nutriční složení mléka se může mírně lišit v závislosti na faktorech, jako je zvíře, ze kterého mléko pochází a způsob zpracování. Dle studie bylo zjištěno, že nejméně laktózy obsahuje mléko kozí, nejvíce pak mléko mateřské. Mléko je velmi bohatým zdrojem plnohodnotných bílkovin a esenciálních aminokyselin, které si lidské tělo neumí samo vytvořit. Jedná se o celé …víceAbstract:
Numerous literary sources indicate that the nutritional composition of milk may vary slightly depending on factors such as the animal it comes from and the processing method. According to a study, goat milk contains the least lactose, while breast milk contains the most. Milk is a rich source of complete proteins and essential amino acids that the human body cannot produce on its own. It contains a …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 28. 4. 2024
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 29. 5. 2024
- Vedoucí: Ing. Klára Cejpová, Ph.D.
- Oponent: Tereza Michlová, Ph.D.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
ŠORSÁKOVÁ, Veronika. \textit{Výběr potravin a stravování osob s laktózovou intolerancí}. Online. Bakalářská práce. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. 2024. Dostupné z: https://theses.cz/id/03q8l6/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůČeská zemědělská univerzita v Praze
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůBakalářský studijní program:
Kvalita potravin a zpracování zemědělských produktů
Práce na příbuzné téma
-
Bezlaktózové mléčné výrobky
Alice Andrlová -
Mléčné výrobky se sníženým obsahem laktózy a jejich vyhodnocení
Hedvika BÁRTOVÁ -
Mléčné výrobky vhodné pro spotřebitele s laktózovou intolerancí
Nela Kumová -
Deficience laktázy v současné české a moravské populaci
Markéta Těšíková -
Optimization of production process in milk industry
Sujeewa Buddhasiri -
Mléko a mléčné výrobky ve stravě dětí základních škol
Jiří Kučera -
Effect of calving season and age at first calving on milk production in Czech Fleckvieh cattle
Doris Aikins -
Microbiological parameters of goat´s milk yogurts and sheep´s milk yogurts
Aneta Náplavová
Název
Vložil
Vloženo
Práva