Mykotoxiny a jejich vliv na adhesi vybraných probiotických kmenů bakterií za podmínek in vitro kultivace na buněčných liniích – Bc. Alona Sudakova
Bc. Alona Sudakova
Diplomová práce
Mykotoxiny a jejich vliv na adhesi vybraných probiotických kmenů bakterií za podmínek in vitro kultivace na buněčných liniích
Mycotoxins and their effect on the adhesion of selected probiotic strains of bacteria under in vitro cell line culture conditions
Anotace:
Mykotoxiny představují nebezpečí pro lidské zdraví, jelikož se stále vyskytují v potravinách a krmivech. Do organismu člověka se dostávají přes vdechovaný vzduch, pokožku, ale nejčastěji se dostávají s potravinami přes gastrointestinální trakt, kde přichází do styku se střevní mikrobiotou. Probiotické mikroorganismy, které jsou součástí mikrobioty, mají velký význam pro zdraví člověka: stimulují a …víceAbstract:
Mycotoxins pose a danger to human health due to their occurrence in food and feed. They enter the human body through inhaled air, the skin, but most often they enter with food through the gastrointestinal tract, where they come into a contact with the intestinal microbiota. Probiotic microorganisms that are part of the microbiota play an important role in human health: they stimulate and regulate immune …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 2. 5. 2023
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 16. 5. 2023
- Vedoucí: Ing. Ivo Doskočil, Ph.D.
- Oponent: Ivana Hyršlová, externi
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
SUDAKOVA, Alona. \textit{Mykotoxiny a~jejich vliv na adhesi vybraných probiotických kmenů bakterií za podmínek in vitro kultivace na buněčných liniích}. Online. Diplomová práce. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. 2023. Dostupné z: https://theses.cz/id/07sgu6/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůČeská zemědělská univerzita v Praze
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůMagisterský studijní program:
Výživa a potraviny
Práce na příbuzné téma
-
Izolace a charakterizace extracelulárních vezikul gram-pozitivních bakterií a sledování jejich vstupu do intestinálních buněk <I>in vitro</I>
Eva Pecháčková -
In vitro trávení pšenice a pšeničných výrobku a jeho vliv na obsah karotenoidů
Kateřina Mysíková -
Metabolické přeměny konopných extraktů v podmínkách in vitro statického trávicího modelu
Tomáš Skala -
Vliv extraktů z konopí na adhesi probiotik v in vitro modelu
Anežka Kopecká -
Modely pro studium diferenciace střevního epitelu in vitro
Veronika FRYZELKOVÁ -
Vliv extraktů z konopí na adhesi probiotik v in vitro modelu
Anežka Kopecká -
Vliv protektivní kultury na produkci vybraných biogenních aminů u \kur{Lactobacillus curvatus\kur{}} v podmínkách \kur{in vitro\kur{}} a v mléce
Adéla Žalková -
Preference Fast Food vs. Slow Food v gastronomii
Karolína Králová
Název
Vložil
Vloženo
Práva