Sofiia Lymarenko

Bachelor's thesis

Využití enzymu tyrozinázy v potravinářství

Application of the enzyme tyrosinase in the food industry
Abstract:
Tyrozináza je intracelulární enzym, který hraje podstatnou roli v potravinářském průmyslu například při výrobě bezlepkového chleba pro celiaky, při detekci polyfenolů a dalších látek v potravinách. V rámci práce byla detekována produkce tyrozinázy pomocí průkazového spot testu u 10 zástupců basidiomycetních hub po dobu 72 hod. Pomocí spot testu byli určeni tři zástupci, u nichž vyšel pozitivní test …more
Abstract:
Tyrosinase is an intracellular enzyme that plays an essential role in the food industry, for example in the production of gluten-free bread for celiacs, in the detection of polyphenols and other substances in food. Within the thesis, tyrosinase production was measured by means of a detection spot test in 10 representatives of basidiomycete fungi for 72 hours. Stereum hirsutum, Ischnoderma resinosum …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 22. 4. 2021

Thesis defence

  • Supervisor: Mgr. Stanislava Voběrková, Ph.D.
  • Reader: Dagmar Palovčíková, Ing.

Citation record

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakulta