Biogenní aminy ve fermentovaných mléčných výrobcích – Kristýna Bubelová
Kristýna Bubelová
Bachelor's thesis
Biogenní aminy ve fermentovaných mléčných výrobcích
Biogenic amines in fermented dairy products
Abstract:
Tato bakalářská práce je zaměřena na biogenními aminy ve fermentovaných mléčných výrobcích, zejména v sýrech. Biogenní aminy jsou nízkomolekulární dusíkaté báze vznikající zejména dekarboxylací volných aminokyselin působením bakteriálních dekarboxylačních enzymů. Nejvýznamnější bakterie tvořící biogenní aminy v sýrech jsou součástí kontaminující mikroflóry (např. Enterococcus) i startovacích kultur …moreAbstract:
This bachelor thesis is focused on biogenic amines in fermented dairy products, particularly in cheeses. Biogenic amines are low molecular weight nitrogenous base formed mainly by decarboxylation of free amino acids by treatment with bacterial de-carboxylation enzymes. The most important bacteria forming biogenic amines in cheese are part of contaminating microflora (e.g. Enterococcus) and starter …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 16. 4. 2016
Thesis defence
- Supervisor: prof. MVDr. Ing. Tomáš Komprda, CSc.
Citation record
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendel University in Brno
Faculty of AgronomyBachelor programme / field:
Chemistry and Food Technology / Food Technology
Theses on a related topic
-
Biogenic amines in beer
Anton Girda -
Manufacture of Selected Cheese Groups from Greece and Presence of Biogenic Amines
Richardos-Nikolaos SALEK -
Biogenní aminy a jejich význam v potravinách
Michaela Vlčková -
Výskyt biologicky účinných aminů a polyaminů ve vybraných druzích zrajících sýrů
Pavel POJER -
Vliv použité kultury na vybrané parametry sýrů zrajících s kopolymerním nátěrem
Jana Smitalová
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights