Hladiny equolu a isoflavonů v jogurtech v závislosti na jejich dávce v krmivu – Bc. Martin Štěpánek
Bc. Martin Štěpánek
Bachelor's thesis
Hladiny equolu a isoflavonů v jogurtech v závislosti na jejich dávce v krmivu
Equol and isoflanone levels in yoghurts in dependence on their levels in feed
Abstract:
V bakalářské práci se věnuji equolu a dalším isoflavonům, které patří do rodiny fytoestrogenů. Jedná se o estrogenně aktivní látky, u kterých je zkoumán pozitivní vliv na lidské zdraví. Isoflavony můžeme najít v luštěninách, zejména v sójových bobech, kde se nachází především ve své neaktivní glykosylované formě. Díky působení bakterií zažívacího traktu se přemění na formu biologicky aktivní, která …moreAbstract:
In this bachelor thesis I focus on equol and other isoflavones which belongs to the family of phytoestrogens. These are estrogen active substances, which are examined for positive effects on human health. Isoflavones can be found in legumes, especially soybeans in inactive form. Thanks to the action of intestial bacteria is inactive form converted to biological active form, which is absorbed into the …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 16. 5. 2016
Identifier:
https://is.muni.cz/th/dyjng/
Thesis defence
- Date of defence: 1. 6. 2016
- Supervisor: doc. Mgr. Tomáš Kašparovský, Ph.D.
Citation record
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakultaMasaryk University
Faculty of ScienceBachelor programme / field:
Applied Biochemistry / Applied Biochemistry
Theses on a related topic
-
Equol a funkční potraviny
Kateřina Jahodová -
Pekárenské výrobky a těstoviny jako funkční potraviny
Victoria Patricie Lehkoživová -
Microgreens - využití klíčních rostlin jako funkční potraviny
Tereza Haladějová -
Chemické složení a možnosti využití rostliny Caigua (Cyclanthera pedanta L. Schard) jako funkční potraviny
Erika Hyblerová -
Funkční potraviny ( koření, byliny ) a jejich význam pro prevenci a léčbu zdravotních potíží.
Jana BUCHTOVÁ -
Isoflavony v trávicím traktu krav
Kateřina Hanáková