Hladiny equolu a isoflavonů v jogurtech v závislosti na jejich dávce v krmivu – Bc. Martin Štěpánek
Bc. Martin Štěpánek
Bakalářská práce
Hladiny equolu a isoflavonů v jogurtech v závislosti na jejich dávce v krmivu
Equol and isoflanone levels in yoghurts in dependence on their levels in feed
Anotace:
V bakalářské práci se věnuji equolu a dalším isoflavonům, které patří do rodiny fytoestrogenů. Jedná se o estrogenně aktivní látky, u kterých je zkoumán pozitivní vliv na lidské zdraví. Isoflavony můžeme najít v luštěninách, zejména v sójových bobech, kde se nachází především ve své neaktivní glykosylované formě. Díky působení bakterií zažívacího traktu se přemění na formu biologicky aktivní, která …víceAbstract:
In this bachelor thesis I focus on equol and other isoflavones which belongs to the family of phytoestrogens. These are estrogen active substances, which are examined for positive effects on human health. Isoflavones can be found in legumes, especially soybeans in inactive form. Thanks to the action of intestial bacteria is inactive form converted to biological active form, which is absorbed into the …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 16. 5. 2016
Identifikátor:
https://is.muni.cz/th/dyjng/
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 1. 6. 2016
- Vedoucí: doc. Mgr. Tomáš Kašparovský, Ph.D.
Citační záznam
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakultaMasarykova univerzita
Přírodovědecká fakultaBakalářský studijní program / obor:
Aplikovaná biochemie / Aplikovaná biochemie
Práce na příbuzné téma
-
Equol a funkční potraviny
Kateřina Jahodová -
Pekárenské výrobky a těstoviny jako funkční potraviny
Victoria Patricie Lehkoživová -
Microgreens - využití klíčních rostlin jako funkční potraviny
Tereza Haladějová -
Chemické složení a možnosti využití rostliny Caigua (Cyclanthera pedanta L. Schard) jako funkční potraviny
Erika Hyblerová -
Funkční potraviny ( koření, byliny ) a jejich význam pro prevenci a léčbu zdravotních potíží.
Jana BUCHTOVÁ -
Isoflavony v trávicím traktu krav
Kateřina Hanáková