Antioxidační účinky ovoce a zeleniny – Mgr. Iva Cabálková
Mgr. Iva Cabálková
Bakalářská práce
Antioxidační účinky ovoce a zeleniny
Antioxidative effects of fruit and vegetables
Anotace:
Antioxidanty jsou látky, které chrání buňky před negativnínm působením volných radikálů. Řadí se sem například singletový kyslík, superoxid, peroxylové a hydroxylové radikály či hydroxynitrit. Nerovnováha mezi antioxidanty a volnými radikály vede k oxidačnímu stresu, jehož následkem je poškození buněk. Oxidační stres je spojován se vznikem rakoviny, stárnutím, aterosklerózou, ischemickým chorobám či …víceAbstract:
Antioxidants are compounds that protect cells against the damaging effects of free radicals, such as singlet oxygen, superoxide, peroxyl radicals, hydroxyl radicals and peroxynitrite. An imbalance between antioxidants and free radicals results in oxidative stress, leading to cellular damage. Oxidative stress has been linked to cancer, aging, atherosclerosis, ischemic injury, inflammation and neurodegenerative …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 17. 5. 2007
Identifikátor:
https://is.muni.cz/th/asqtv/
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 5. 6. 2007
- Vedoucí: RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.
- Oponent: RNDr. Jiří Totušek, CSc.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Masarykova univerzita, Lékařská fakultaMasarykova univerzita
Lékařská fakultaBakalářský studijní program / obor:
Specializace ve zdravotnictví / Výživa člověka