Šárka Nejedlá
Bachelor's thesis
Lepek v potravinách, ano či ne?
Gluten in foodstuffs, yes or no?
Abstract:
Lepek je směs rostlinných glykoproteinů a v poslední době je velmi diskutovanou látkou, a to zejména v jeho negativním smyslu. Mnoho lidí jej vyřazuje ze svého jídelníčku, aniž by jim dělal sebemenší problémy jen proto, že se doslechli nebo dočetli, že není zdravý, ukládá se ve střevech, způsobuje tloustnutí nebo například celiakii. Obiloviny obsahující lepek mají velké množství hydrofilních vitamínů …moreAbstract:
Gluten is a mixture of plant glycoproteins and recently it is a highly discussed substance, especially in its negative sense. Many people eliminate it from their diet without any problems just because they heard or read that gluten is not healthy, it stores in their intestine, causes fattening or celiac disease, for example. Gluten-containing cereals have a large amount of hydrophilic B-group vitamins …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 16. 4. 2019
Thesis defence
- Supervisor: doc. Ing. Alena Hejtmánková, CSc.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
NEJEDLÁ, Šárka. \textit{Lepek v potravinách, ano či ne?}. Online. Bachelor's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2019. Available from: https://theses.cz/id/0vfm35/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesBachelor programme / field:
Agriculture, Horticulture and Rural Development / Nutrition and Foodstuffs
Theses on a related topic
-
Potravní a jiné alergie u zvířat
Jana Kubíčková
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights