Aditivní látky v potravinách – Bc. Lenka Portychová
Bc. Lenka Portychová
Bakalářská práce
Aditivní látky v potravinách
Additive compounds in foodstuffs
Anotace:
Tato bakalářská práce je zaměřena na aditivní látky v potravinářství. Je zde popsána jejich historie, vlastnosti, dělení, použití, stanovení a příslušná legislativa v České republice, co se týče povolených přídatných látek a jejich uvádění na obalech potravin. Především je tato práce věnována čtyřem hlavním skupinám aditiv, což jsou potravinářská barviva, konzervanty, sladidla a antioxidanty.Abstract:
This work is focused on the food additives. It describes their history, characteristics, classification, usage, determining and the relevant legislation in the Czech Republic in terms of permitted additives and their presentation on food packaging. In particular, the work is devoted to four main groups of additives, which are food dyes, preservatives, sweeteners and antioxidants.
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 22. 6. 2011
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 31. 8. 2011
- Vedoucí: doc. Ing. Martin Adam, Ph.D.
Citační záznam
Jak správně citovat práci
Portychová, Lenka. Aditivní látky v potravinách. Pardubice, 2011. bakalářská práce (Bc.). Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- Soubory jsou nedostupné.
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologickáUniverzita Pardubice
Fakulta chemicko-technologickáBakalářský studijní program / obor:
Chemie a technologie potravin / Hodnocení a analýza potravin
Práce na příbuzné téma
-
Barviva a sladidla v potravinářském průmyslu
Charlotte Vlková -
Konzervanty přírodního původu jako alternativy siřičitanům v potravinách
Martina Kmeťová -
Významné antioxidanty a antioxidační aktivita v různě zbarvených hlízách odrůd brambor
Sebastian Holaza -
Umělá sladidla v potravinách
Kristýna Žvátorová -
Potravinářská sladidla
Leona Beránková -
Schopnost bifidobakterií utilizovat umělá sladidla a cukerné alkoholy jako jediný zdroj energie (DP)
Hana Stachová -
Náhradní sladidla ve výživě člověka
Julie Marková -
Syntetické sladidla v potravinách a jejich vliv na organismus
Monika Zikánová