Bc. Lucie Nowáková

Master's thesis

Vápník v potravinách určených pro vegany a vegetariány

Calcium in foods for vegans and vegetarians
Abstract:
Diplomová práce se zabývá vápníkem ve výrobcích určených pro vegany a vegetariány, konkrétně je zaměřena na rostlinné alternativy mléka a mléčných výrobků. Teoretická část uvádí základní informace o vegetariánských způsobech stravování a potravinách určených pro vegany a vegetariány, shrnuje význam vápníku v lidském organismu, uvádí některé jeho zdroje ve stravě a využitelnost ze stravy. Experimentální …more
Abstract:
This thesis deals with calcium in vegan and vegetarian foodstuffs, more specifically it focuses on plant-based alternatives of milk and dairy products. The theoretical part presents basic information about vegetarian diets and some vegan and vegetarian foodstuffs. It also summarizes information about calcium’s purpose in human body and provides list of some dietary sources of calcium and its bioavailability …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 3. 5. 2022

Thesis defence

  • Date of defence: 7. 2. 2023
  • Supervisor: RNDr. Pavel Coufalík, Ph.D.
  • Reader: Mgr. Martin Krobot

Citation record

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Lékařská fakulta