Příprava želatin a hydrolyzátů z kuřecího kolagenu a možnosti jejich aplikací – Ing. Aneta Prokopová
Ing. Aneta Prokopová
Doctoral thesis
Příprava želatin a hydrolyzátů z kuřecího kolagenu a možnosti jejich aplikací
Preparation of gelatins and hydrolysates from chicken collagen and possibilities of their applications
Anotácia:
S rostoucí spotřebou drůbežího masa ve světě se nabízí možnosti využití kuřecích žaludků na kolagenní produkty. Tyto odpady vznikají na jatkách ve velkém množství a vzhledem k jejich biologické povaze je nutné s nimi zacházet tak, aby nedocházelo ke znečišťování životního prostředí. Kolagen z drůbežích žaludků je perspektivním surovinovým zdrojem pro výrobu želatin a hydrolyzátů. Biotechnologickou …viacAbstract:
With the growing consumption of poultry meat in the world, there are opportunities to use chicken stomachs for collagen products. These wastes are generated in slaughterhouses in large quantities and, due to their biological nature, it is necessary to handle them in such a way that they do not pollute the environment. Collagen from poultry stomachs is a promising raw material source for the production …viacKľúčové slová
biotechnologické opracování makromolekulární látka želatina pevnost gelu enzymatická hydrolýza kuřecí žaludky kolagen kolagenní hydrolyzát viskozita inovace smart biomaterials food waste antioxidační aktivita funkční skupiny mikrobiální populace molekulová hmotnost kosmetická gelová formulace stárnutí hydratace transepidermální ztráta vody elasticita drsnost
Jazyk práce: Czech
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 4. 4. 2024
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 10. 6. 2024
Citační záznam
Jak správně citovat práci
Prokopová, Aneta. Příprava želatin a hydrolyzátů z kuřecího kolagenu a možnosti jejich aplikací. Zlín, 2024. disertační práce (Ph.D.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologickáPlny text prace je k dispozici v elektronicke podobe
Tomas Bata University in Zlín
Faculty of TechnologyDoctoral programme / odbor:
Chemistry and Materials Technology / Technology of Macromolecular Compounds
Práce na příbuzné téma
-
Transepidermální ztráta vody a bariérová funkce kůže
Anna KRACÍKOVÁ -
Antioxidační aktivita ovoce: ekologické vs. konvenční zemědělství
Kateřina Veselá -
Antioxidační aktivita a obsah flavonoidů u vybraných zástupců čeledi hluchavkovitých
Klára Jelenová -
Aktivita antioxidantů u vybraných druhů řas za působení abiotického stresu
Adam Slavík -
Antioxidační aktivita vybraných druhů jedlých hub a nastínění jejich možné aplikace ve vývoji funkčních potravin
Lucie Kubátová -
Antioxidační aktivita fenolických látek
Petra Švestková -
Obsahové látky jedlých květů a jejich antioxidační aktivita
Eliška Tvrzníková -
Antioxidační aktivita a obsah polyfenolů v extraktech meduňky a hluchavky
Jitka Gajárková