Jaroslava Bednářová

Bakalářská práce

Stanovení ergosterolu v potravinách

Determination of ergosterol in food
Anotace:
Ergosterol se řadí mezi steroly. Přesněji se jedná o sterol charakteristický pro houby. Dí-ky této specifitě vyvstává otázka, zda by byl vhodným biomarkerem plísní v potravinách. V této bakalářské práci byl ergosterol stanovován ve vzorcích rajčat, která byla viditelně plesnivá. Rovněž byl ergosterol stanovován u vzorků zdravých rajčat, ke kterým byla přidána známá koncentrace ergosterolu. Ergosterol …více
Abstract:
Ergosterol is a sterol. More precisely, it is a sterol characteristic for fungi. Due to this specificity, the question arises as to whether it would be a suitable biomarker of fungi in food. In this bachelor thesis, ergosterol was determined in tomato samples, which were visi-bly moldy. Ergosterol was also determined in healthy (fresh) tomato samples to which a known concentration of ergosterol was …více
 
 
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 5. 5. 2022

Obhajoba závěrečné práce

  • Obhajoba proběhla 6. 6. 2022
  • Vedoucí: Mgr. Stanislava Voběrková, Ph.D.
  • Oponent: Anna Oberle, Dipl.-Ing. Bc.

Citační záznam

Plný text práce

Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:
  • autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakulta

Mendelova univerzita v Brně

Agronomická fakulta

Bakalářský studijní program / obor:
Chemie a technologie potravin / Technologie potravin