Stanovení ergosterolu v potravinách – Jaroslava Bednářová
Jaroslava Bednářová
Bakalářská práce
Stanovení ergosterolu v potravinách
Determination of ergosterol in food
Anotace:
Ergosterol se řadí mezi steroly. Přesněji se jedná o sterol charakteristický pro houby. Dí-ky této specifitě vyvstává otázka, zda by byl vhodným biomarkerem plísní v potravinách. V této bakalářské práci byl ergosterol stanovován ve vzorcích rajčat, která byla viditelně plesnivá. Rovněž byl ergosterol stanovován u vzorků zdravých rajčat, ke kterým byla přidána známá koncentrace ergosterolu. Ergosterol …víceAbstract:
Ergosterol is a sterol. More precisely, it is a sterol characteristic for fungi. Due to this specificity, the question arises as to whether it would be a suitable biomarker of fungi in food. In this bachelor thesis, ergosterol was determined in tomato samples, which were visi-bly moldy. Ergosterol was also determined in healthy (fresh) tomato samples to which a known concentration of ergosterol was …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 5. 5. 2022
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 6. 6. 2022
- Vedoucí: Mgr. Stanislava Voběrková, Ph.D.
- Oponent: Anna Oberle, Dipl.-Ing. Bc.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendelova univerzita v Brně
Agronomická fakultaBakalářský studijní program / obor:
Chemie a technologie potravin / Technologie potravin
Práce na příbuzné téma
-
HPLC metoda pro terapeutické monitorování antipsychotik
Lenka Jindřichová -
Vývoj/adaptace HPLC metody s fluorescenční detekcí pro stanovení alpelisibu v krevní plasmě pro výzkumné účely
Eva Krejčířová -
Vývoj HPLC metody stanovení psychofarmak v suché krevní skvrně pro farmakokinetické profilování
Eva Krejčířová -
Retenční chování trinukleotidů v HPLC
Jan Fiala -
HPLC stanovení organických sloučenin obsahujících aminovou skupinu jako indikátorů stárnutí potravin
Tomáš Rozman -
Stanovení potravinářských barviv spektrofotometricky a metodou HPLC
Monika Ondroušková -
Vývoj/validace HPLC analytické metody pro stanovení mirtazapinu v biologické matrici
Monika Holubová -
Optimalizace retence prekurzorů a metabolitů dopaminu v HPLC
Petra Svobodová