Syntetické antioxidanty a jejich klinická relevance v potravinářském a farmaceutickém průmyslu – Marie Váňová
Marie Váňová
Bachelor's thesis
Syntetické antioxidanty a jejich klinická relevance v potravinářském a farmaceutickém průmyslu
Syntethic antioxidants and their clinical relevance in food and pharmaceutical industry
Abstract:
Oxidační stres je považován za příčinu vzniku sekundární patologie mnoha onemocnění, (avšak jen u některých byl prokázán v dostačující míře) a také hraje důležitou roli v procesu žluknutí v potravinách. Bylo věnováno značné úsilí objevování a vývoji antioxidantů pro farmaceutický (jako léčiva) a potravinářský průmysl (jako konzervační látky a složky funkčních potravin), protože se obecně uznává, že …moreAbstract:
Oxidative stress is thought to be a cause of secondary pathology in many diseases (but only some have been sufficiently demonstrated) and also plays an important role in the process of rancidity in foods. Considerable effort has been devoted to the discovery and development of antioxidants for the pharmaceutical (as pharmaceuticals) and food industries (as preservatives and functional food ingredients …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 24. 4. 2023
Thesis defence
- Date of defence: 24. 5. 2023
- Supervisor: Ing. Jan Tauchen, Ph.D.
- Reader: Adéla Fraňková, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
VÁŇOVÁ, Marie. \textit{Syntetické antioxidanty a jejich klinická relevance v potravinářském a farmaceutickém průmyslu}. Online. Bachelor's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2023. Available from: https://theses.cz/id/19bewh/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesBachelor programme:
Food Quality and Processing of Agricultural Products
Theses on a related topic
-
Vliv flavonoidů na expresi genů zapojených v obraně proti oxidačnímu stresu
Veronika PECHOVÁ -
Stanovení antioxidačních vlastností extraktů z léčivých a jedlých rostlin v in vitro podmínkách
Jan Tauchen -
Oxidative stress in higher plants studied by novel experimental approaches
Aditya KUMAR -
The potential role of aminoguanidine against oxidative stress in boar spermatozoa
Martin Kadlec -
Anti-oxidative stress response in Drosophila melanogaster - The role of adipokinetic hormone and adenosine
Milada ZEMANOVÁ -
Effect of Rooibos (&-lt;i&-gt;Aspalathus linearis&-lt;/i&-gt;) Extract on Boar Sperm Samples Submitted to Oxidative Stress
Nicole Sjahrirová -
Use of Plant Extracts to Extend the Shelf Life of Meat in Tropics and Subtropics in South America: The Case Study of Brazil
Lucie Štěpánková -
Use of Plant Extracts from Family Moraceae to Extend the Shelf Life of Meat
Karen Sovjáková
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights