Syntetické antioxidanty a jejich klinická relevance v potravinářském a farmaceutickém průmyslu – Marie Váňová
Marie Váňová
Bakalářská práce
Syntetické antioxidanty a jejich klinická relevance v potravinářském a farmaceutickém průmyslu
Syntethic antioxidants and their clinical relevance in food and pharmaceutical industry
Anotace:
Oxidační stres je považován za příčinu vzniku sekundární patologie mnoha onemocnění, (avšak jen u některých byl prokázán v dostačující míře) a také hraje důležitou roli v procesu žluknutí v potravinách. Bylo věnováno značné úsilí objevování a vývoji antioxidantů pro farmaceutický (jako léčiva) a potravinářský průmysl (jako konzervační látky a složky funkčních potravin), protože se obecně uznává, že …víceAbstract:
Oxidative stress is thought to be a cause of secondary pathology in many diseases (but only some have been sufficiently demonstrated) and also plays an important role in the process of rancidity in foods. Considerable effort has been devoted to the discovery and development of antioxidants for the pharmaceutical (as pharmaceuticals) and food industries (as preservatives and functional food ingredients …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 24. 4. 2023
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 24. 5. 2023
- Vedoucí: Ing. Jan Tauchen, Ph.D.
- Oponent: Adéla Fraňková, Ph.D.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
VÁŇOVÁ, Marie. \textit{Syntetické antioxidanty a jejich klinická relevance v potravinářském a farmaceutickém průmyslu}. Online. Bakalářská práce. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. 2023. Dostupné z: https://theses.cz/id/19bewh/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůČeská zemědělská univerzita v Praze
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůBakalářský studijní program:
Kvalita potravin a zpracování zemědělských produktů
Práce na příbuzné téma
-
Vliv flavonoidů na expresi genů zapojených v obraně proti oxidačnímu stresu
Veronika PECHOVÁ -
Stanovení antioxidačních vlastností extraktů z léčivých a jedlých rostlin v in vitro podmínkách
Jan Tauchen -
Oxidative stress in higher plants studied by novel experimental approaches
Aditya KUMAR -
The potential role of aminoguanidine against oxidative stress in boar spermatozoa
Martin Kadlec -
Anti-oxidative stress response in Drosophila melanogaster - The role of adipokinetic hormone and adenosine
Milada ZEMANOVÁ -
Effect of Rooibos (&-lt;i&-gt;Aspalathus linearis&-lt;/i&-gt;) Extract on Boar Sperm Samples Submitted to Oxidative Stress
Nicole Sjahrirová -
Use of Plant Extracts to Extend the Shelf Life of Meat in Tropics and Subtropics in South America: The Case Study of Brazil
Lucie Štěpánková -
Use of Plant Extracts from Family Moraceae to Extend the Shelf Life of Meat
Karen Sovjáková
Název
Vložil
Vloženo
Práva