Mgr. Katarína Krescanková

Bachelor's thesis

Historie, původ a charakteristika technologicky významných kvasinek

History, origin and characteristic of technologically important yeasts
Abstract:
This thesis deals with the yeast of the genus Saccharomyces, including its origin and history of use. Saccharomyces genus originated probably from Kluyveromyces genus, as well as new species of genus are originated probably by the hybridisation process. The complex of Saccharomyces sensu stricto with an emphasis on technology, used by tribes, is described here briefly. Greater attention is paid to …more
Abstract:
Bakalářská práce se věnuje kvasinkám rodu Saccharomyces včetně jejich původu a historie využívání. Rod Saccharomyces pravděpodobně vznikl z rodu Kluyveromyces, nové druhy v rámci rodu potom pravděpodobně procesem hybridizace. Stručně je zde popsán komplex Saccharomyces sensu stricto s důrazem na technologicky využívané kmeny. Větší pozornost je věnována rovněž struktuře buňky kvasinek a jejím fyziologickým …more
 
 
Language used: Slovak
Date on which the thesis was submitted / produced: 13. 5. 2013

Thesis defence

  • Date of defence: 17. 6. 2013
  • Supervisor: Mgr. Jana Čmielová, Ph.D.

Citation record

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta

Masaryk University

Faculty of Science

Bachelor programme / field:
Experimental Biology / Special Biology