Izolace a charakterizace potenciálního lektinu z Adenanthera pavonina – Bc. Žaneta Svobodová
Bc. Žaneta Svobodová
Diplomová práce
Izolace a charakterizace potenciálního lektinu z Adenanthera pavonina
Isolation and characterization of potential lectin from Adenanthera pavonina
Anotace:
Lektiny jsou proteiny neimunitního původu schopné rozpoznávat a reverzibilně vázat různé sacharidové struktury. Tato práce se zabývá izolací a charakterizací potenciálního lektinu z rostliny Adenanthera pavonina – APPL. Protein APPL byl získán jednoduchou extrakcí ze slupek semen rostliny Adenanthera pavonina. Pomocí „glycan array“ bylo zjištěno, že protein APPL je pravděpodobně specifický k L-rhamnose …víceAbstract:
Lectins are multivalent proteins of non-immune origin which recognize and bind reversibly diverse sugar structures. This thesis deals with the isolation and characterization of a potential lectin from the plant Adenanthera pavonina – APPL. The APPL protein was obtained by simple extraction from the peels of seeds of the Adenanthera pavonina. Using the glycan array, the APPL protein was found to be …víceKlíčová slova
lektin luštěnina Adenanthera pavonina sacharid vazba specifita lectin legume carbohydrate bond specificity
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 13. 5. 2019
Identifikátor:
https://is.muni.cz/th/d1c3y/
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 10. 6. 2019
- Vedoucí: Mgr. Lenka Malinovská, Ph.D., prof. RNDr. Michaela Wimmerová, Ph.D.
Citační záznam
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakultaMasarykova univerzita
Přírodovědecká fakultaMagisterský studijní program / obor:
Biochemie / Biomolekulární chemie
Práce na příbuzné téma
- Žádné práce na příbuzné téma.