Extrakce antioxidantů z rostlinného materiálu a jejich HPLC stanovení – Ing. Petra Pavlíková
Ing. Petra Pavlíková
Master's thesis
Extrakce antioxidantů z rostlinného materiálu a jejich HPLC stanovení
Extraction of Antioxidants from Plant Material and its HPLC Determination
Abstract:
Tato práce se zabývá stanovením vybraných antioxidantů v rostlinném materiálu. Je zaměřena především na využití moderních extrakčních technik, zejména na vysokotlakou extrakci rozpouštědlem (PFE), extrakci v ultrazvukové lázni (USE) a extrakci pomocí ultrazvukové sondy (HOM). V teoretické části je bližší seznámení s antioxidanty, jejich vlastnostmi a výskytem. Jsou zde podrobně popsány principy použitých …moreAbstract:
This thesis deals with the determination of selected antioxidants in plant material. It is focused especially to the application of modern extraction techniques. Those are pressurized fluid extraction (PFE), ultrasonic bath extraction (USE) and ultrasonic extraction with homogenizer (HOM). Further, description of antioxidants, its characteristics and appearance are included in the theoretical part …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 22. 5. 2008
Thesis defence
- Date of defence: 5. 6. 2008
- Supervisor: doc. Ing. Martin Adam, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
PAVLÍKOVÁ, Petra. \textit{Extrakce antioxidantů z rostlinného materiálu a jejich HPLC stanovení}. Online. Master's thesis. Pardubice: University of Pardubice, Faculty of Chemical Technology. 2008. Available from: https://theses.cz/id/2eo10i/.
The right form of listing the thesis as a source quoted
Pavlíková, Petra. Extrakce antioxidantů z rostlinného materiálu a jejich HPLC stanovení. Pardubice, 2008. diplomová práce (Ing.). Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- Soubory jsou nedostupné.
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologickáUniversity of Pardubice
Faculty of Chemical TechnologyMaster programme / field:
Chemistry and Technology of Foodstuffs / Evaluation and Analysis of Foodstuffs
Theses on a related topic
-
Významné antioxidanty a antioxidační aktivita v různě zbarvených hlízách odrůd brambor
Sebastian Holaza -
Významné antioxidanty a antioxidační aktivita ve vybraných druzích obilovin
Martin Liška -
Aktivita antioxidantů u vybraných druhů řas za působení abiotického stresu
Adam Slavík -
Antioxidační aktivita vybraných antioxidantů pro oxidačně zasychající nátěrové hmoty.
Radek Janecký -
Antioxidační aktivita nápoje Kombucha z různých druhů čajů
Karina Prikhodko -
Rostlinné antioxidanty jako alternativa pro prodloužení trvanlivosti masných výrobků
Kateřina Havlová -
Analýza významných antioxidantů v bylinách s využitím moderních extrakčních technik
Lenka Bartůňková