Staročeské reálie - názvy jídel. Mléko a produkty z mléka – Mgr. Marie Beňová
Mgr. Marie Beňová
Bakalářská práce
Staročeské reálie - názvy jídel. Mléko a produkty z mléka
Old Czech realia - names of foods. Milk and products of milk
Anotace:
V této bakalářské práci jsem se zabývala vznikem a pojmenováním mléka a vybraných produktů z mléka. Při analýze těchto slov jsem postupovala od samotného vzniku pojmenování, snažila jsem se najít indoevropský kořen, podobu slova při jeho přejetí do českého jazyka i jeho podobu v jazycích ostatních, hlavně slovanských. Těžiště mé práce spočívá v porovnání podoby daných výrazů ve staré češtině a v češtině …víceAbstract:
I dealt with names of milk and some chosen milk products in this work; it means the origin and development of these names. During analysis of these words, I progressed from the very creation of the title, I tried to find Indo-European radix, form of words when they were incorporated into Czech language and its appearance in other languages, especially Slavic languages. The emphasis of my work consists …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 29. 4. 2010
Identifikátor:
https://is.muni.cz/th/rcnqc/
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 7. 6. 2010
- Vedoucí: PhDr. Pavla Valčáková, CSc.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Masarykova univerzita, Filozofická fakultaMasarykova univerzita
Filozofická fakultaBakalářský studijní program / obor:
Filologie / Český jazyk a literatura
Práce na příbuzné téma
-
Složení a vlastnosti ovčího mléka a jeho využití v mlékárenství.
Vendula Nováková -
Zahuštěné a sušené mléčné výrobky a jejich využití v potravinářském a krmivářském průmyslu
Petra VAROUSOVÁ -
Porovnání získaných informací o množství nadojeného mléka z kontroly užitkovosti a z dojírenských systémů
Monika Žáková -
Microbiological parameters of goat´s milk yogurts and sheep´s milk yogurts
Aneta Náplavová -
Potravinová intolerance se zaměřením na výrobky z mléka a sóji
Lucie Vyvážilová -
Průzkum trhu fermentovaných výrobků z kozího mléka
Anna Chodorová -
Rheologické vlastnosti fermentovaných mléčných výrobků z kozího mléka
Dominika Ziková -
Motivace zvířecích názvů nemocí ve staré češtině a dnes
Adéla ŽŮRKOVÁ