Ing. Marie Eliášová
Doctoral thesis
Anthokyany pšenic s barevným zrnem
Anthocyanins of coloured-grain wheat
Abstract:
Anthokyany jsou rostlinná barviva a přirozené antioxidanty, které mají pozitivní účinky na lidské zdraví a uplatňují se v prevenci některých civilizačních chorob. Anthokyany jsou přirozenou složkou potravin a jejich dostatečný příjem ve stravě představuje významný nutriční a zdravotní benefit. Vedle běžných zdrojů anthokyanů ve stravě (ovoce a zelenina) jsou anthokyany ve významných množstvích obsaženy …moreAbstract:
í obilovin pro lidskou konzumaci, měly na obsah anthokyanů vesměs negativní vliv, ovšem i poté byly obsahy anthokyanů v hotových výrobcích stále významné. Vyšší potenciál mají v tomto ohledu genotypy s přirozeně vysokým obsahem anthokyanů, u nichž lze i po skladování a zpracování garantovat dostatečně vysoký obsah těchto nutričně významných látek. Genotypy pšenic s barevným zrnem tak jednoznačně prokázaly …moreAbstract:
Anthocyanins are plant pigments and natural antioxidants that have positive effects on human health and are used in the prevention of some diseases of civilization. Anthocyanins are a natural component of food and their adequate intake in the diet have a significant nutritional and health benefit. Besides to common dietary sources of anthocyanins (fruits and vegetables), significant amounts of anthocyanins …moreAbstract:
t of anthocyanins can be guaranteed even after storage and processing. The genotypes of coloured-grain wheat have thus demonstrated a high potential for commercial production of foodstuff with added nutritional value.
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 24. 2. 2021
Thesis defence
- Supervisor: prof. Ing. Jaromír Lachman, CSc.
- Reader: Petr Martinek, externi, Janette Musilová, externi
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
ELIÁŠOVÁ, Marie. \textit{Anthokyany pšenic s barevným zrnem}. Online. Doctoral theses, Dissertations. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2021. Available from: https://theses.cz/id/2fvs37/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesDoctoral programme / field:
Agricultural Specialization / Agricultural Chemistry
Theses on a related topic
-
Hodnocení stability anthokyanů
Adam Tobolka -
Vliv cukrů na stabilitu anthokyanů
Ondřej Rubáš -
Polyfenoly a antioxidanty u povijnice batátové (Ipomoea batatas)
Terezie Husarová -
Derivatizace vybraných tříd lipidů a jejich identifikace pomocí\nl{} RP-UHPLC/MS/MS metody v lidské plazmě
Yasmin Kadyrbekova -
Vývoj UHPLC-MS/MS metody pro stanovení neurosteroidů v lidském krevním séru a mozkomíšním moku
Klára BAMBULOVÁ -
Identifikace metabolitů anthelmintik s využitím UHPLC/MS/MS
Ján Kozic -
Analýza glycerolipidů pomocí UHPLC/MS
Tomáš Seneta -
LC/MS analýza gangliosidů v mozku
Tereza Langerová
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights