Ingrid Nierostková
Master's thesis
Nutriční hodnota jedlého hmyzu
Nutritional value of edible insects
Abstract:
Hmyz je v různých částech světa běžnou součástí potravy. V chudých zemích je hmyz snadno dostupným zdrojem bílkovin namísto jinak nedostupného masa. V bohatších zemích jde potom především o delikatesu a zpestření jídelníčku. Nutriční vlastnosti materiálů z jedlého hmyzu jsou závislé na mnoha faktorech -- přírodovědný druh, stanoviště chovu, krmivo atd. Z tohoto důvodu se výsledky analýz z různých oblastí …moreAbstract:
Insects is common part of food in different parts of the world. In poor countries the insects is easily available source of protein instead otherwise unavailable meat. In richer countries it is delicacy and variegation of the diet. Nutritional properties of materials from edible insects are dependent on many factors -- natural history species, breeding habitat, feed etc. For this reason the analysis …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 9. 4. 2015
Thesis defence
- Supervisor: doc. Ing. Lenka Kouřimská, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
NIEROSTKOVÁ, Ingrid. \textit{Nutriční hodnota jedlého hmyzu}. Online. Master's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2015. Available from: https://theses.cz/id/2txv5h/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesMaster programme / field:
Farm Products Quality and Processing / Farm Products Quality and Processing
Theses on a related topic
-
Nutriční hodnoty tradičních evropských kuchyní
Vladislav Vondrášek -
Zoonotic Aspects of Edible Insects in the Czech Republic
Eva Coufalová -
Vliv technologického zpracování na nutriční hodnoty jedlého hmyzu
Ivana Soukupová -
Porovnání stravitelnosti bílkovin jedlého hmyzu s jinými bílkovinami
Dominika Křížová -
Výskyt patogenních bakterií ve výrobcích z jedlého hmyzu
Zuzana Váchová -
Mikrobiologické parametry potravinářských výrobků s přídavkem jedlého hmyzu
Adam Kovál -
Role jedlého hmyzu v jídelníčku lidí trpících dnou
Kateřina Veselá -
Didaktické hry na vybraná chemická témata - sacharidy, tuky, bílkoviny
Nikola Kalandrová
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights