Využití DNA barcodingu k detekci falšování potravin – Tereza Mikysková
Tereza Mikysková
Bachelor's thesis
Využití DNA barcodingu k detekci falšování potravin
Application of DNA barcoding for food fraud detection
Anotácia:
Za falšování potravin je považováno úmyslné klamání zákazníka, nejčastěji za účelem ekonomického zisku. Může jím být například substituce, ředění, přidávání nežádoucích a nedeklarovaných příměsí a nesprávné označování. Nejčastěji jsou falšovány drahé komodity, jako je víno a ryby. Dnes se pro autentizaci potravin využívá mnoho metod, ale pozornost je věnována zejména metodám molekulárním, jako je např …viacAbstract:
Food fraud is considered to be the intentional deception of a customer, usually for ecenomic gain. This may include, for example, substitution, dilution, addition of undesirable and undeclared additives and mislabeling. Most commonly adulterated comodities include expensive comodities such as vine and fish. Today, many methods are used to authenticate food, but the focus is on molecular methods such …viac
Jazyk práce: Czech
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 23. 4. 2023
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 23. 5. 2023
- Vedúci: Ing. Jakub Vašek, Ph.D.
- Oponent: Petra Hlásná Čepková, externi
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
MIKYSKOVÁ, Tereza. \textit{Využití DNA barcodingu k~detekci falšování potravin}. Online. Bakalárska práca. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2023. Dostupné z: https://theses.cz/id/35607w/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesBachelor programme:
Food Quality and Processing of Agricultural Products
Práce na příbuzné téma
-
Průkaz falšování potravin na základě analýzy DNA
Jana BRUŠTÍKOVÁ -
Falšování potravin živočišného původu
Jakub Tesař -
Laboratorní metody pro autentifikaci potravin
Silvie HRADILOVÁ -
qPCR diagnostika střevního prvoka \kur{Blastocystis} sp. v souboru vzorků od zdravých lidí
Martina ŠLOUFOVÁ
Názov
Vložil
Vložené
Práva