Obsahové látky v hlízách jakonu (Smallanthus sonchifolius) – Kristina Heřmanová
Kristina Heřmanová
Bakalářská práce
Obsahové látky v hlízách jakonu (Smallanthus sonchifolius)
Substances contained in yacon tubers (Smallanthus sonchifolius)
Anotace:
Jakon původem pocházející z jihoamerických And se konzumuje již po staletí. V Inckéříši byl velmi hojně pěstován a využíván jako potravina i jako součást tradiční medicíny. Donedávna byl ovšem znám pouze obyvatelům a farmářům v Peru, Ekvádoru a Bolívii, a to pouzepro domácí použití, nikoli pro průmyslové zpracování. Během dvacátého století jakon dorazildo Evropy a po mnohaletém zkoumání byl potvrzen …víceAbstract:
Yacon, a native plant of the South American Andes has been consumed for centuries. Itwas very widely cultivated in the Inca Empire and it was also used as food and as a part oftraditional medicine. However, until recently it was only known to residents and farmers inPeru, Ecuador and Bolivia and only for domestic use, not for industrial processing. During thetwentieth century yacon moved to Europe …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 9. 7. 2020
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: Ing. Matyáš Orsák, Ph.D.
- Oponent: František Hnilička, Ph.D.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
HEŘMANOVÁ, Kristina. \textit{Obsahové látky v hlízách jakonu (Smallanthus sonchifolius)}. Online. Bakalářská práce. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. 2020. Dostupné z: https://theses.cz/id/3mfrsp/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůČeská zemědělská univerzita v Praze
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůBakalářský studijní program / obor:
Zemědělství, zahradnictví a rozvoj venkova / Výživa a potraviny
Práce na příbuzné téma
-
Antioxidační aktivita a obsah polyfenolů v extraktech meduňky a hluchavky
Jitka Gajárková -
Stanovení obsahu polyfenolů a antioxidační aktivity v procesu výroby netradičních vloček
Lucie Martináková -
Ovlivnění obsahu polyfenolů a antioxidační aktivity v extraktech rozmarýnu a oregana
Sabina Kuncová -
Zdroje inulinu v potravě a jeho dietetický význam
Eva Šebestová -
Charakterizace škrobu a inulinu pomocí GPC v potravinářských materiálech
Roberta Filepová
Název
Vložil
Vloženo
Práva