Stanovení aktivity průmyslově významných enzymů produkovaných mikroorganismy izolovanými z potravinového odpadu – Bc. Sofiia Lymarenko
Bc. Sofiia Lymarenko
Diplomová práce
Stanovení aktivity průmyslově významných enzymů produkovaných mikroorganismy izolovanými z potravinového odpadu
Determination of the activity of industrially important enzymes produced by microorganisms isolated from food waste
Anotace:
Při zpracování potravinového odpadu hraje důležitou roli mikrobiom a enzymy, které produkuje. Bacillus licheniformis je jedním ze zástupců mikroflóry při kompostování a zdrojem průmyslově významných hydrolytických enzymů: proteas, lipas a celulas. V rámci diplomové práce byla stanovována enzymatická aktivita pomocí spektrofotometrických metod u sedmi kmenů B. licheniformis izolovaných z potravinového …víceAbstract:
The microbiome and the produced enzymes play an important role in processing food waste. Bacillus licheniformis is one of the representatives of microflora in composting and producer of industrially important hydrolytic enzymes: protease, lipase and cellulase. As part of the thesis, enzymatic activity using spectrophotometric methods was determined in seven strains of B. licheniformis for a period …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 19. 4. 2023
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 31. 5. 2023
- Vedoucí: Mgr. Stanislava Voběrková, Ph.D.
- Oponent: Jiřina Omelková, externi
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
LYMARENKO, Sofiia. \textit{Stanovení aktivity průmyslově významných enzymů produkovaných mikroorganismy izolovanými z potravinového odpadu}. Online. Diplomová práce. Brno: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakulta. 2023. Dostupné z: https://theses.cz/id/3r4rcf/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendelova univerzita v Brně
Agronomická fakultaMagisterský studijní program / specializace:
Molekulární biologie a biotechnologie / MBB živočichů
Práce na příbuzné téma
-
Vplyv enkapsulácie Bacillus licheniformis na účinnosť kompostovania potravinového odpadu
Ivana Palkechová -
Výskyt bakterií rodu Bacillus v potravinách
Štěpánka Rozkovcová -
Food Waste: Potraviny z odpadu nebo odpad z potravin?
Michaela Šebíková -
FOOD WASTE - potravinový odpad v domácnostech a maloobchodu
Vlasta NOVÁ -
Food waste in Czech households
Anna Hrubá -
Food waste management v podnicích služeb cestovního ruchu
Nikola SISMILICHOVÁ -
Validace využitelnosti standardizovaného statického in vitro trávicího modelu pro mléčné matrice s ohledem na proteasovou a lipasovou aktivitu
Markéta Pedlíková