Vztah současných Ukrajinců k tradiční ukrajinské kultuře na základě stravovacích zvyklostí – Bc. Mariia Belousova
Bc. Mariia Belousova
Bakalářská práce
Vztah současných Ukrajinců k tradiční ukrajinské kultuře na základě stravovacích zvyklostí
The relationship of contemporary Ukrainians to traditional Ukrainian culture based on eating habits
Anotace:
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku vztahů současných Ukrajinců k tradiční kultuře v kontextu stravovacích zvyklostí. Podstatou této práce je analýza vztahu mezi současnými Ukrajinci a jejich tradiční kuchyní, a to jak ve vnitřním, tak ve veřejném prostoru. Bylo prozkoumáno, jak se tradice přenášejí z generace na generaci a jak jsou ovlivňovány moderními vlivy a globalizací. Dále se práce …víceAbstract:
The bachelor thesis is focused on the issue of contemporary Ukrainians' relations to traditional culture in the context of eating habits. The essence of this thesis is the analysis of the relationship between contemporary Ukrainians and their traditional cuisine, both in internal and public space. It was explored how traditions are transmitted from generation to generation and how they are influenced …víceKlíčová slova
Etnosociologie etnická kuchyně identita tradiční kuchyně stravovací návyky praktiky ukrajinská kuchyně rychlé občerstvení reciproční mechanismus charakteristický stravovací režim. Ethnosociology ethnic cuisine identity traditional cuisine eating habits practices Ukrainian cuisine fast food reciprocal mechanism characteristic food regime.
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 15. 6. 2023
Identifikátor:
https://is.muni.cz/th/jgj9x/
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 28. 6. 2023
- Vedoucí: prof. PhDr. Alena Křížová, Ph.D.
- Oponent: doc. PhDr. Miroslav Válka, Ph.D.
Citační záznam
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Masarykova univerzita, Filozofická fakultaMasarykova univerzita
Filozofická fakultaBakalářský studijní program / obor:
Etnologie / Etnologie
Práce na příbuzné téma
-
Analýza rozdílů ve stravovacích zvyklostech ukrajinské a české kuchyně
Vendula Hrubá -
Historicko-etymologická analýza české a ukrajinské kuchyně
Michal Hagara -
Vliv ukrajinské kuchyně na Volyňské Čechy
Alena Zutisová -
Ruská kuchyně jako součást ruské kultury
Eliška Pospíšilová -
Výrazné rysy a specifické vlastnosti ukrajinské a moldavské gastronomie
Nataliia Kolomiiets -
Specifika ukrajinské gastronomie
Taisiia Bondarenko -
The Czech Cuisine and Eating Habits from the Nutritional Point of View in the Socialism versus Now
Spillerová Spillerová -
History and present state of Scottish cuisine
Anna ŠTĚPÁNKOVÁ