Stanovení polyfenolů a antioxidační aktivity v koření sumak – Natálie Sonia Měrková
Natálie Sonia Měrková
Bakalářská práce
Stanovení polyfenolů a antioxidační aktivity v koření sumak
Determination of Polyphenols and Antioxidant Activity in Sumac Spice
Anotace:
Teoretická část práce zahrnuje definici koření v rámci legislativy ČR, jeho rozdělení do kategorií a popisuje rostlinu škumpy koželužské, ze které se vyrábí koření sumak. V experimentální části byly v koření sumaku z různých zemí původu stanoveny celkové polyfenoly Folin-Ciocalteho metodou a hodnoty antioxidačních aktivit se zhášením radikálů ABTS a DPPH, následně byla mezi měřeními provedena korelační …víceAbstract:
The theoretical part of the bachelor thesis deals with the legislation rule of spices, categorisation, and describes the plant Rhus coriaria L. from which sumac spice is produced. Regarding the experimental work, the total phenolic content in sumac originating from different countries was determined by the Folin-Ciocalteu method; consequently, the antioxidant activity values with the quenching of the …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 7. 5. 2024
Obhajoba závěrečné práce
Citační záznam
Jak správně citovat práci
Měrková, Natálie Sonia. Stanovení polyfenolů a antioxidační aktivity v koření sumak. Zlín, 2024. bakalářská práce (Bc.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologickáPlny text prace je k dispozici v elektronicke podobe
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Fakulta technologickáBakalářský studijní program / obor:
Technologie a hodnocení potravin / Gastronomické technologie
Práce na příbuzné téma
-
Obsah biologicky aktivních látek v obilovinách z produkce konvenčního a ekologického zemědělství
Adéla Antošová -
Vliv stáří a infekčního tlaku na obsah fenolických látek u rajčete
Tereza Heinrichová -
Vplyv spracovania čučoriedok na obsah biologicky aktívnych látok
Viktória Balaščáková -
Vliv kuchyňských úprav na obsah fenolických látek v petrželi zahradní (Petroselinum crispum)
Sylva RAJDLÍKOVÁ -
Antioxidační vlastnosti a obsah polyfenolických látek v kávách z různých oblastí světa
Romana Bajerová -
Obsah kyseliny askorbové ve vybraném sortimentu produktů typu "microgreens"
Michaela Suchyňová -
Vliv technologických úprav na obsah bioaktivních látek u rostlin rodu Aronia a Sorbus
Anežka Šuráňová -
Hodnocení vlivu odrůdy na obsah betalainových barviv v bulvách salátové řepy
Anežka AUEROVÁ