Bc. Eva Podešvová

Master's thesis

Mořské plody ve výživě člověka

Shellfish in human nutrition
Abstract:
Tato diplomová práce se zabývá charakteristikou mořských plodů a vymezuje pojmy jako měkkýši, mlži, hlavonožci a korýši. Teoretická část popisuje jednotlivé druhy z pohledu výživy člověka, uvádí jejich složení a faktory, které toto složení ovlivňují. Dále shrnuje postupy při jejich zpracování a doporučení pro spotřebitele včetně základních způsobů jejich tepelné přípravy. Práce také popisuje pozitivní …more
Abstract:
The diploma thesis deals with the characteristics of the food group known as shellfish, defining terms such as molluscs, bivalves, cephalopods and crustaceans. The theoretical part of the thesis describes individual species, from the perspective of human nutrition, presents their nutrition value and summarizes the factors that affect that mitrition value. It also sums up methods for their processing …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 13. 1. 2020

Thesis defence

  • Date of defence: 11. 2. 2020
  • Supervisor: MVDr. Halina Matějová

Citation record

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Lékařská fakulta

Masaryk University

Faculty of Medicine

Master programme / field:
Specializations in Health Science / Nutrition therapist for child nutrition and Nutrition therapist for adult nutrition