Tradiční metody konzervování potravin a jejich moderní alternativy – Anna Köppelová
Anna Köppelová
Bachelor's thesis
Tradiční metody konzervování potravin a jejich moderní alternativy
Traditional food preservation methods and modern alternatives
Abstract:
Potraviny jsou náchylné k různým formám zkázy. Kažení potravin je převážně způsobováno mikrobiální činností, ale také chemickými a fyzikálními změnami. Především mikrobiálnímu kažení se snažíme konzervací potravin předcházet. Výskyt nežádoucích mikroorganismů v potravinách totiž může vést k alimentárním onemocněním. Konzervace potravin je proces, který umožňuje prodloužit trvanlivost potravin a uchovat …moreAbstract:
Food is susceptible to various forms of spoilage. Food spoilage is mainly caused by microbial activity, but also by chemical and physical changes. Microbial spoilage in particular is prevented by food preservation. The presence of undesirable microorganisms in food can lead to alimentary diseases. Food preservation is a process that makes it possible to extend the shelf life of food and preserve it …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 24. 4. 2023
Thesis defence
- Date of defence: 23. 5. 2023
- Supervisor: Ing. Matěj Božik, Ph.D.
- Reader: Kateřina Hanková
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
KÖPPELOVÁ, Anna. \textit{Tradiční metody konzervování potravin a jejich moderní alternativy}. Online. Bachelor's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2023. Available from: https://theses.cz/id/57868b/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesBachelor programme:
Food Quality and Processing of Agricultural Products
Theses on a related topic
-
Využití ultrafialového a ionizujícího záření k ošetření potravin
Lucie Králová -
Konzervace potravin pomocí fyzikálních metod
Gabriela Tomášková -
Antibacterial effect of essential oils and supercritical extracts from Cambodian spices against food pathogens in vapour phase
Jana Tůmová -
Možnosti konzervace plnotučné hořčice bez využití chemických konzervantů
Kristýna NAVRÁTILOVÁ -
Konzervanty v potravinách
Zdeněk Bačovský -
Konzervanty v kosmetice a jejich aktivita
Ivana Kolářová -
Přírodní konzervanty potravin
Martina Houžvičková -
Karboxylové kyseliny jako konzervanty v kosmetických emulzích
Eva Feldeková
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights