Tradiční metody konzervování potravin a jejich moderní alternativy – Anna Köppelová
Anna Köppelová
Bakalářská práce
Tradiční metody konzervování potravin a jejich moderní alternativy
Traditional food preservation methods and modern alternatives
Anotace:
Potraviny jsou náchylné k různým formám zkázy. Kažení potravin je převážně způsobováno mikrobiální činností, ale také chemickými a fyzikálními změnami. Především mikrobiálnímu kažení se snažíme konzervací potravin předcházet. Výskyt nežádoucích mikroorganismů v potravinách totiž může vést k alimentárním onemocněním. Konzervace potravin je proces, který umožňuje prodloužit trvanlivost potravin a uchovat …víceAbstract:
Food is susceptible to various forms of spoilage. Food spoilage is mainly caused by microbial activity, but also by chemical and physical changes. Microbial spoilage in particular is prevented by food preservation. The presence of undesirable microorganisms in food can lead to alimentary diseases. Food preservation is a process that makes it possible to extend the shelf life of food and preserve it …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 24. 4. 2023
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 23. 5. 2023
- Vedoucí: Ing. Matěj Božik, Ph.D.
- Oponent: Kateřina Hanková
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
KÖPPELOVÁ, Anna. \textit{Tradiční metody konzervování potravin a jejich moderní alternativy}. Online. Bakalářská práce. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. 2023. Dostupné z: https://theses.cz/id/57868b/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůČeská zemědělská univerzita v Praze
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůBakalářský studijní program:
Kvalita potravin a zpracování zemědělských produktů
Práce na příbuzné téma
-
Využití ultrafialového a ionizujícího záření k ošetření potravin
Lucie Králová -
Konzervace potravin pomocí fyzikálních metod
Gabriela Tomášková -
Antibacterial effect of essential oils and supercritical extracts from Cambodian spices against food pathogens in vapour phase
Jana Tůmová -
Možnosti konzervace plnotučné hořčice bez využití chemických konzervantů
Kristýna NAVRÁTILOVÁ -
Konzervanty v potravinách
Zdeněk Bačovský -
Konzervanty v kosmetice a jejich aktivita
Ivana Kolářová -
Přírodní konzervanty potravin
Martina Houžvičková -
Karboxylové kyseliny jako konzervanty v kosmetických emulzích
Eva Feldeková
Název
Vložil
Vloženo
Práva