Testování potenciálního kryo- a lyoprotektivního účinku vybraných, ve vodě rozpustných forem disacharidů a polysacharidů s prebiotickým potenciálem u kmenů laktobacilů a bifidobakterií – Bc. Nikola Vondráčková
Bc. Nikola Vondráčková
Master's thesis
Testování potenciálního kryo- a lyoprotektivního účinku vybraných, ve vodě rozpustných forem disacharidů a polysacharidů s prebiotickým potenciálem u kmenů laktobacilů a bifidobakterií
Testing the potential cryoprotective and lyoprotective effects of selected, water-soluble forms of disaccharides and polysaccharides with prebiotic potential in lactobacilli and bifidobacteria
Abstract:
Bakterie s probiotickým účinkem mají příznivý vliv na zdraví svého hostitele. Měly bybýt součástí každodenní stravy člověka. Zdrojem probiotických bakterií mohou být potraviny(fermentované mléčné výrobky, kysané zelí, tempeh, miso atd.), nápoje (kombucha) a doplňkystravy (kapsle, tablety, prášek). Během procesu konzervace těchto bakterií je možnézvýšit jejich životaschopnost přidáním kryo(lyo)protektiv …moreAbstract:
Bacteria with a probiotic effect are beneficial for the health of a host. They should be a part of the daily human diet. Probiotic bacteria are present in food (fermented dairy products, sauerkraut, tempeh, miso etc.), beverages (kombucha) and food supplements (capsules, tablets, powder). During the preservation process of these bacteria, it is possible to increase their viability by adding cryo(lyo …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 15. 7. 2020
Thesis defence
- Supervisor: Ing. Jiří Killer, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
VONDRÁČKOVÁ, Nikola. \textit{Testování potenciálního kryo- a lyoprotektivního účinku vybraných, ve vodě rozpustných forem disacharidů a polysacharidů s prebiotickým potenciálem u kmenů laktobacilů a bifidobakterií}. Online. Master's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2020. Available from: https://theses.cz/id/5fksca/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesMaster programme / field:
Nutrition and Foodstuffs / Nutrition and Foodstuffs
Theses on a related topic
-
Probiotika, prebiotika, synbiotika a postbiotika v mateřském mléce a formulích
Lucie ŠEBÍKOVÁ -
Synbiotika pro mláďata přežvýkavců
Martina Geigerová -
Vliv zmrazení arteriální tkáně na její deformačně-napěťovou odezvu
František Horák -
Vliv různého režimu zmražení na fyzikální, technologické a organoleptické vlastnosti masa farmově chovaných daňků evropských (Dama dama)
Andreja Gajić -
Vliv zmrazení na reologické vlastnosti těsta
Kamila Kubíčková -
Vliv předchozího zmražení kadáverů na následnou kolonizaci mouchami čeledi Calliphoridae
Monika Černá -
Zmrazit čerstvé ovoce
Jiří Havelka -
Změny antioxidantů ve vybraných druzích ovoce v průběhu dlouhodobého zmražení
Jitka Štindlová
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights