Jídlo, paměť a identita volyňských Čechů – Bc. Denisa KŮTKOVÁ
Bc. Denisa KŮTKOVÁ
Diplomová práce
Jídlo, paměť a identita volyňských Čechů
Food, memory and identity of Volhynian Czechs
Anotace:
Hlavním tématem této práce je jídlo, s nímž je v práci zacházeno jako s evokativním motivem ke vzpomínání. Jídlo působí na naše smysly, což výzkumníkovi umožňuje odkrýt specifické vrstvy paměti (např. vzpomínky na dětství spojené s konzumací oblíbených jídel). V práci je kladen důraz na zkoumání vztahu jídla k paměti a identitě a k tomuto záměru slouží výstupy z analýzy polostrukturovaných rozhovorů …víceAbstract:
The main subject of this work is food, which is used as an evocative motive for remembrance. Food affects our senses, which allows the researcher to uncover specific areas of memory (eg. childhood memorie associated with eating favorite foods). Emphasis is put on examining the relationship between food and memory and between food and identity and to fulfill this intention semi-structured interviews …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 10. 8. 2023
Zveřejnit od: 31. 12. 2999
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: PhDr. Tereza Šlehoferová, Ph.D.
Citační záznam
Jak správně citovat práci
KŮTKOVÁ, Denisa. Jídlo, paměť a identita volyňských Čechů. Plzeň, 2023. diplomová práce (Mgr.). ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI. Fakulta filozofická
Plný text práce
Právo: Autor si nepřeje zpřístupnění práce veřejnosti
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- Soubory jsou nedostupné.
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI, Fakulta filozofickáVázaný výtisk práce naleznete v Univerzitní knihovně ZČU, více na http://www.knihovna.zcu.cz/kvalifikacni-prace/
ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI
Fakulta filozofickáMagisterský studijní program / obor:
Antropologie / Sociální a kulturní antropologie
Práce na příbuzné téma
-
Antropologie smyslů: zvuk jako tvůrce reality
Zdeňka BALÍKOVÁ -
VOLNÁ IMPROVIZACE Z PERSPEKTIVY VIZUÁLNÍ ANTROPOLOGIE: IMPROVIZACE V REÁLNÉM ČASE.
Aleš Jež -
Vůně antropologie: etnografie parfému
Dominika Kubínová -
Etnografie praxe Taijiquan: Hledání pomalého času modulacemi smyslů
Tomáš Paul -
Jídlo, paměť a identita Volyňských Čechů
Denisa KŮTKOVÁ -
Jídlo, paměť a identita Volyňských Čechů
Denisa KŮTKOVÁ -
Jídlo, paměť a identita volyňských Čechů
Denisa KŮTKOVÁ -
Analýza nákladů na kvalitu v podniku Pamet, spol. s r.o.
Lucie Pleváková