Monika ČIPEROVÁ

Bakalářská práce

Detekce potravin na archeologické keramice

Mléčné proteiny v porézní keramice a význam mléka v minulosti a v archeologickém kontextu, zejména v neolitu jihozápadních a středních Čech

The Detection of Food Remains on the Archaeological Pottery
Anotace:
V rámci rozvíjení výzkumu potravin v minulosti byla vytvořena funkční metodika na základě reakcí antigen-protilátka, která se ukázala jako použitelná pro detekci mléčných proteinů v porézní archeologické keramice. Pomocí této techniky byla prokázána přítomnost mléka skotu v testované keramice, zajištěné pro potřeby práce, pocházející převážně z doby bronzové a stejně tak byla prokázán existence kravského …více
Abstract:
While developing the research of food strategies in the past a new methodology of antigen-antibody reaction has been established and verified for the detection of milk proteins in the porous surfaces of archaeological ceramics. We demonstrate the presence of cow and goat milk in the examined Neolithic pottery and the presence of cow milk in the Bronze Age pottery. Contrary to the previous published …více
 
 
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 30. 4. 2015
Zveřejnit od: 31. 12. 2999

Obhajoba závěrečné práce

  • Vedoucí: Mgr. Jaroslav Pavelka, Ph.D.

Citační záznam

Jak správně citovat práci

ČIPEROVÁ, Monika. Detekce potravin na archeologické keramice. Plzeň, 2015. bakalářská práce (Bc.). ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI. Fakulta filozofická

Plný text práce

Právo: Autor si nepřeje zpřístupnění práce veřejnosti

Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:
  • Soubory jsou nedostupné.
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI, Fakulta filozofická
Vázaný výtisk práce naleznete v Univerzitní knihovně ZČU, více na http://www.knihovna.zcu.cz/kvalifikacni-prace/