Bc. Dagmar Al Tukmachi

Bachelor's thesis

Sledování hladin isoflavonoidů v jogurtech v závislosti na době zrání

Monitoring of isoflavonoid levels in yoghurts in dependence on time of maturation
Abstract:
V této bakalářské práci studujeme závislost koncentrace isoflavonoidů na době zrání jogurtu. Isoflavony jsou látky rostlinného původu, strukturně podobné 17-β-estradiolu, s pozitivními účinky na zdraví. Teoretická část je věnována fytoestrogenům, mezi něž se isoflavony řadí. Dále pak samotným isoflavonoidům, jejich zástupcům, výskytu, biosyntéze, metabolismu a také jejich účinkům na lidské zdraví …more
Abstract:
In this thesis we study dependence of concentration of isoflavonoids on time of maturation. Isoflavones and equol are substances of plant origin, which are structurally similar to 17-β-estradiol and are benefical for human. Theoretical part is focused on phytoestrogens, among which isoflavones belong. Then, it continues with chapter about isoflavonoids themselves, specific substances from this group …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 16. 5. 2016

Thesis defence

  • Date of defence: 14. 6. 2016
  • Supervisor: doc. Mgr. Tomáš Kašparovský, Ph.D.

Citation record

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta

Masaryk University

Faculty of Science

Bachelor programme / field:
Biochemistry / Biochemistry