Bc. Daniela Dreslerová
Bachelor's thesis
Kofein a výživa člověka
Caffeine and human nutrition
Abstract:
Bakalářská práce pojednává o problematice kofeinu ve výživě člověka a shrnuje dostupné poznatky z této oblasti. Teoretická část práce se zabývá konkrétními mechanismy účinku na lidské zdraví, metabolismem kofeinu, přírodními i syntetickými zdroji kofeinu a v neposlední řadě toxikologií a bezpečností kofeinu a vlivem kofeinu na zdraví rizikových skupin populace. Cílem praktické části je aplikovat tyto …moreAbstract:
The bachelor thesis deals with caffeine in human nutrition and summarizes available knowledge from this area. The theoretical part deals with specific mechanisms of effect on human health, caffeine metabolism, natural and synthetic sources of caffeine and, last but not least, toxicology and caffeine safety and the influence of caffeine on the health of risk population groups. The aim of the practical …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 11. 5. 2017
Identifier:
https://is.muni.cz/th/zvz2c/
Thesis defence
- Date of defence: 4. 6. 2018
- Supervisor: Mgr. Jana Spáčilová
- Reader: Mgr. Bc. Tomáš Pruša
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Lékařská fakultaMasaryk University
Faculty of MedicineBachelor programme / field:
Specializations in Health Science / Nutritive therapist
Theses on a related topic
-
Aktuální stravovací trendy současných středoškolaček v kontextu zásad zdravé výživy v těhotenství a mateřství.
Iveta Valachovičová -
Znalosti těhotných žen o výživě a fyzické aktivitě během těhotenství z pohledu porodní asistentky
Martina Šnajdrová -
Porovnanie profilu fenolových látok v komerčne dostupných vzorkách kakaa
Dávid Krajňák -
"Ve světle bontonu". Meziválečná konzumní společnost v Československu na příkladu spotřeby kávy, kakaa, čokolády a čaje.
Tereza Syrová -
Biologicky aktivní látky obsažené v čaji, kávě a kakau
Kristýna Marková -
Antioxidant activity of various fractions of subcritical water extracts obtained from tea and tea-like plants
Asad Walayat -
Potential of the Czech tea market to contribute to sustainable tea production in producing developing countries
Tomáš Heller -
Bubble Tea: A Marker of Taiwaneseness?
Michaela Orságová