Optimalizace kultivačních podmínek pro stanovení kvasinek Saccharomyces boulardii – Bc. Lenka Šetková
Bc. Lenka Šetková
Master's thesis
Optimalizace kultivačních podmínek pro stanovení kvasinek Saccharomyces boulardii
Optimization of cultivation conditions for the determination of the yeast Saccharomyces boulardii
Abstract:
Kvasinka Saccharomyces cerevisiae var. boulardii je z velké části geneticky podobná S. cerevisae, ovšem vykazuje odlišné morfologické, fyziologické a metabolické vlastnosti. Kvasinka byla objevena v roce 1923 francouzským mikrobiologem H. Boulardem a již v roce 1947 byla patentována jako probiotikum. Ovšem není schopná tvořit askospory a také nedokáže využívat galaktózu jako zdroj uhlíku. S. boulardii …moreAbstract:
Yeast Saccharomyces cerevisiae var. boulardii is from the most part genetically similar to S. cerevisiae. Though S. boulardii has different morphological, physiological and metabolic characteristics. The yeast was found in 1923 by French microbiologist H. Boulard and was patented as a probiotic in 1947. S. boulardii is not able to form ascospores and is also not able to metabolise galactose as carbon …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 24. 4. 2024
Thesis defence
- Date of defence: 24. 5. 2024
- Supervisor: doc. Ing. Šárka Musilová, Ph.D.
- Reader: Veronika Legarová, Ing.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
ŠETKOVÁ, Lenka. \textit{Optimalizace kultivačních podmínek pro stanovení kvasinek Saccharomyces boulardii}. Online. Master's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2024. Available from: https://theses.cz/id/60npdo/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesMaster programme:
Food and Nutrition
Theses on a related topic
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights