Optimalizace kultivačních podmínek pro stanovení kvasinek Saccharomyces boulardii – Bc. Lenka Šetková
Bc. Lenka Šetková
Master's thesis
Optimalizace kultivačních podmínek pro stanovení kvasinek Saccharomyces boulardii
Optimization of cultivation conditions for the determination of the yeast Saccharomyces boulardii
Anotácia:
Kvasinka Saccharomyces cerevisiae var. boulardii je z velké části geneticky podobná S. cerevisae, ovšem vykazuje odlišné morfologické, fyziologické a metabolické vlastnosti. Kvasinka byla objevena v roce 1923 francouzským mikrobiologem H. Boulardem a již v roce 1947 byla patentována jako probiotikum. Ovšem není schopná tvořit askospory a také nedokáže využívat galaktózu jako zdroj uhlíku. S. boulardii …viacAbstract:
Yeast Saccharomyces cerevisiae var. boulardii is from the most part genetically similar to S. cerevisiae. Though S. boulardii has different morphological, physiological and metabolic characteristics. The yeast was found in 1923 by French microbiologist H. Boulard and was patented as a probiotic in 1947. S. boulardii is not able to form ascospores and is also not able to metabolise galactose as carbon …viac
Jazyk práce: Czech
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 24. 4. 2024
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 24. 5. 2024
- Vedúci: doc. Ing. Šárka Musilová, Ph.D.
- Oponent: Veronika Legarová, Ing.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
ŠETKOVÁ, Lenka. \textit{Optimalizace kultivačních podmínek pro stanovení kvasinek Saccharomyces boulardii}. Online. Diplomová práca. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2024. Dostupné z: https://theses.cz/id/60npdo/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesMaster programme:
Food and Nutrition
Práce na příbuzné téma
Názov
Vložil
Vložené
Práva