Antikarcinogenní účinky látek přítomných v zelenině – Bc. Barbora Pešová
Bc. Barbora Pešová
Bachelor's thesis
Antikarcinogenní účinky látek přítomných v zelenině
Abstract:
Expozice populace karcinogenním látkám představuje významný faktor v incidenci nádorových onemocnění. Přitom se odhaduje, že 30-40 procent výskytu rakoviny je preventabilní vhodnou stravou a životním stylem. V zelenině, ovoci, i dalších rostlinách, se nachází bioaktivní látky, nazývané chemoprotektiva, které mají schopnost inhibovat, zpomalovat nebo reparovat jednotlivá stádia karcinogeneze. Z antikarcinogenních …moreAbstract:
Exposure of the population to carcinogenic substances represents an important factor in the incidence of tumor disease. It has been estimated that 30-40 percent of all cancers can be prevented by lifestyle and dietary measures alone. In various kinds of vegetables, fruits and other plants are bioactive substances, reffered to as chemopreventers, which have ability to inhibit or repair several phase …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 31. 5. 2006
Identifier:
https://is.muni.cz/th/o4j0g/
Thesis defence
- Date of defence: 7. 6. 2006
- Supervisor: RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.
Citation record
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Lékařská fakultaMasaryk University
Faculty of MedicineBachelor programme / field:
Specializations in Health Science / Human Nutrition
Theses on a related topic
-
Obsah vybraných biologicky aktivních látek ve volně rostoucích rostlinách tradičně využívaných jako zelenina
Simona ŠUSTEROVÁ -
Ovoce a zelenina jako zdroje vlákniny a minerálních látek v systému školního stravování
Filip ZDENĚK -
Bioaktivní látky v brukvovité zelenině
Karolína KOVAČIKOVÁ -
Biologicky aktivní látky v netradiční listové zelenině
Markéta FRIEDBERGEROVÁ -
Vliv podmínek pěstování na biologicky aktivní látky v netradiční listové zelenině.
Markéta FRIEDBERGEROVÁ -
Listová zelenina jako zdroj výživově významných fenolických látek
Daniela TRÖSTLOVÁ