Vliv oxidace moštu na senzorické vlastnosti vína z odrůdy Sauvignon – Tatiana Usaleva
Tatiana Usaleva
Bachelor's thesis
Vliv oxidace moštu na senzorické vlastnosti vína z odrůdy Sauvignon
Must oxidation influence on sensory profile of Sauvignon blanc wines
Abstract:
V rámci této bakalářské závěrečné práci jsou prozkoumané teoretické základy vlivu stupně oxidaci moštu na vína z odrůdy Sauvignon blanc. Jsou probrané metabolické cesty methoxypyrazinů a volatilních thiolů jako hlavních látek vytvářejících organoleptický profil odrůdy Sauvignonu a jiných látek, které tento profil ovlivňují.Oxidace probíhající v moštu je enzymatickou reakcí, proto v kapitole věnované …moreAbstract:
In my bachelor's thesis I’ve made a review of theoretical foundations about the influence of must oxidation degree on wines made of Sauvignon blanc variety. The metabolic pathways of methoxypyrazines and volatile thiols as the main compounds forming the organoleptic profile of Sauvignon and other compounds that affect this profile are discussed.Must oxidation is enzymatic oxidation, so the chapter …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 19. 6. 2020
Thesis defence
- Supervisor: Ing. Michal Kumšta, Ph.D.
- Reader: Jiří Sochor, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
USALEVA, Tatiana. \textit{Vliv oxidace moštu na senzorické vlastnosti vína z~odrůdy Sauvignon}. Online. Bachelor's thesis. Brno: Mendelova univerzita v Brně, Faculty of Horticulture. 2020. Available from: https://theses.cz/id/6jpphw/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Zahradnická fakultaMendel University in Brno
Faculty of HorticultureBachelor programme / field:
Horticultural Engineering / Viticulture and Viniculture
Theses on a related topic
-
Enzymatická studie oxidace anorganických sirných látek
Juraj Turis -
Vliv stupně oxidace moštů na senzorické a analytické vlastnosti vín révy vinné
Zdeněk Řihák -
Vliv stupně oxidace moštů na senzorické a analytické vlastnosti vín révy vinné
Zdeněk Řihák -
Vplyv stupňa oxidácie muštov na senzorické a analytické vlastnosti vín révy vínnej
Katarína Čaklošová