Biodostupnost vitamínu C z různých zdrojů – Lucie Gabrhelová
Lucie Gabrhelová
Bakalářská práce
Biodostupnost vitamínu C z různých zdrojů
Bioavailability of vitamin C from different sources
Anotace:
Vitamín C se řadí k hydrofilním vitamínům a v lidském těle plní několik funkcí. Je nutné ho přijímat ve formě potravy, jelikož člověk v průběhu evoluce ztratil schopnost jeho tvorby. Z potravin jsou nejvýznamnějším zdrojem ovoce a zelenina. Jedná se o poměrně nestabilní vitamín a při zpracování potravin tak může docházet k jeho ztrátám. Proto existují šetrnější způsoby úpravy, kterými je možné dané …víceAbstract:
Vitamin C is classified as a hydrophilic vitamin and performs several functions in the human body. It is necessary to obtain it from food, because people have lost the ability to create it due to evolution. Fruits and vegetables are the most important food sources. It is a relatively unstable vitamin and its losses can occur during food processing. Therefore, there are gentler methods of adjustment …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 28. 4. 2023
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 6. 6. 2023
- Vedoucí: Mgr. Milena Matejovičová, Ph.D.
- Oponent: Lukáš Dvořák, Ph.D.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendelova univerzita v Brně
Agronomická fakultaBakalářský studijní program:
Technologie potravin
Práce na příbuzné téma
-
Doplňky stravy a suplementace jódem souboru 11-12letých dětí v České republice
Monika HALÁSZOVÁ -
Enkapsulace jako nástroj pro zpracování funkčních potravin
Karel Bauer -
Enkapsulace kurkuminu v koloidních disperzích
Markéta Tillerová -
Enkapsulace silic a jejich využití v obalech při skladování rychle se kazících potravin
Kateřina Novotná -
Testování dlouhodobé stability tištěných teplotních senzorů
Tadeáš PECH -
Enkapsulace vitamínu C
Romana Burešová -
Možnosti lyofilizace a enkapsulace probiotických kultur
Barbora Faitová -
Vitamin C z pohledu nutričního terapeuta
Adriana Navrátilová