Bc. Tereza Šmigurová

Master's thesis

Vliv sterilačního záhřevu na reologické a texturní vlastnosti tavených sýrových výrobků

Effect of Sterilization Regimes on the Rheological and Textural Properties of Processed Cheese Products
Abstract:
V této práci byl zkoumán vliv sterilace (122 , 40 min) na texturní a reologické vlastnosti tavených sýrových výrobků. V práci bylo analyzováno 18 vzorků (16 tavených sýrů a 2 tavené sýrové omáčky), které se lišily obsahem sušiny a tuku v sušině. Texturní parametry jako žvýkatelnost a gumovitost se zdají být sterilací ovlivnitelné. Po sterilaci byl elastický modulus vyšší než ztrátový modulus. Vliv …more
Abstract:
The dependence of sterilazation process (122 , 40 min) on textural and rheological properties of processed cheese products (different dry matter and fat content) were examined in this study. It was analysed 18 samples (16 processed cheese and 2 processed cheese spreads). Samples differed in dry matter content and fat in dry matter content. Textural parameters like chewiness and gumminess are seem to …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 14. 5. 2021

Thesis defence

  • Supervisor: Ing. Zuzana Lazárková, Ph.D.

Citation record

The right form of listing the thesis as a source quoted

Šmigurová, Tereza. Vliv sterilačního záhřevu na reologické a texturní vlastnosti tavených sýrových výrobků. Zlín, 2021. diplomová práce (Ing.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická
Plny text prace je k dispozici v elektronicke podobe