Využití nových stacionárních fází v analýze umělých sladidel – Bc. Petr Listík
Bc. Petr Listík
Diplomová práce
Využití nových stacionárních fází v analýze umělých sladidel
New stationary phases in analysis of sweeteners
Anotace:
Tato práce se zabývá analýzou umělých sladidel v potravinách. Teoretická část obsahuje charakterizaci sacharidů, umělých sladidel a jejich zdravotní rizika. Následně jsou popisovány vybraná umělá sladidla a jejich alternativy. Další část je zaměřena na využití vysokoúčinné kapalinové chromatografie ve stanovení umělých sladidel ve vzorcích potravin. Experimentální část práce je věnována optimalizaci …víceAbstract:
This work deals with the analysis of artificial sweeteners in food. The theoretical part contains the characterization of carbohydrates, artificial sweeteners and their health risks. Subsequently, selected artificial sweeteners and their alternatives are described. The next part is focused on determination of artificial sweeteners in food samples using high performance liquid chromatography. The experimental …víceKlíčová slova
Umělá sladidla HPLC/MS Analýza potravin Aspartam Acesulfam Cyklamát Sacharin Sukralóza
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 19. 7. 2021
Zveřejnit od: 31. 12. 2999
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: doc. Ing. Lenka Česlová, Ph.D.
Citační záznam
Jak správně citovat práci
Listík, Petr. Využití nových stacionárních fází v analýze umělých sladidel. Pardubice, 2021. diplomová práce (Ing.). Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická
Plný text práce
Právo: Autor si nepřeje zpřístupnění práce veřejnosti
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- Soubory jsou nedostupné.
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologickáUniverzita Pardubice
Fakulta chemicko-technologickáMagisterský studijní program / obor:
Chemie a technologie potravin / Hodnocení a analýza potravin
Práce na příbuzné téma
-
Glykemický index potravin a jeho stanovení
Aneta Špiláčková -
Schopnost bifidobakterií utilizovat umělá sladidla a cukerné alkoholy jako jediný zdroj energie (DP)
Hana Stachová -
Sladidla v potravinách a jejich vliv na organismus
Tereza Procházková -
Nízko- a neenergetická sladidla
Lenka Trnková -
Náhradní sladidla v potravinách
Dana Krejčová -
Optimalizace HPLC/MS/MS metody pro analýzu fenolických látek obsažených v amarantovém zrnu
Denisa Vraná -
Analysis of hydroxy fatty acids using GC-EI-MS and HPLC-ESI-MS
Johannes GRAHAMMER -
Analýza polynitroaromatických sloučenin pomocí HPLC/MS/MS
Ivana Ungrádová