Analýza významných antioxidantů v bylinách s využitím moderních extrakčních technik – Ing. Lenka Bartůňková
Ing. Lenka Bartůňková
Master's thesis
Analýza významných antioxidantů v bylinách s využitím moderních extrakčních technik
Analysis of important antioxidants in herbs by means of modern extraction techniques
Abstract:
Tato práce je zaměřena na aplikaci moderní extrakční techniky extrakce nadkritickou tekutinou (SFE) pro izolaci antioxidantů v bylinách a její porovnání s klasickou extrakční metodou v Soxhletově extraktoru. V teoretické části jsou popsány vybrané skupiny antioxidantů, jejich výskyt a vlastnosti. Dále pak metody izolace antioxidantů z rostlinné matrice a jejich stanovení vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií …moreAbstract:
This work deals with the determination of selected antioxidants in herbs using modern extraction technique called supercritical fluid extraction (SFE) and its comparison with Soxhlet extraction. There are described selected groups of antioxidants, together with their incidence and characteristic properties in the theoretical part. Furthermore, the methods of antioxidants isolation from plants and their …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 18. 5. 2010
Thesis defence
- Date of defence: 31. 5. 2010
- Supervisor: doc. Ing. Martin Adam, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
BARTŮŇKOVÁ, Lenka. \textit{Analýza významných antioxidantů v bylinách s využitím moderních extrakčních technik}. Online. Master's thesis. Pardubice: University of Pardubice, Faculty of Chemical Technology. 2010. Available from: https://theses.cz/id/7qhs8v/.
The right form of listing the thesis as a source quoted
Bartůňková, Lenka. Analýza významných antioxidantů v bylinách s využitím moderních extrakčních technik. Pardubice, 2010. diplomová práce (Ing.). Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- Soubory jsou nedostupné.
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologickáUniversity of Pardubice
Faculty of Chemical TechnologyMaster programme / field:
Chemistry and Technology of Foodstuffs / Evaluation and Analysis of Foodstuffs