Soli kyseliny L-glutamové a jejich možné nežádoucí účinky na lidský organismus – Markéta PŘEDOTOVÁ
Markéta PŘEDOTOVÁ
Bachelor's thesis
Soli kyseliny L-glutamové a jejich možné nežádoucí účinky na lidský organismus
L-glutamic acid salts and their possible side effects on the human body
Abstract:
Soli L-glutamové kyseliny pro svou jedinečnou schopnost zlepšovat chuť pokrmů nabyly za poslední roky na popularitě. S rozšiřováním těchto přídatných látek do kuchyní po celém světě se začaly rozšiřovat i informace o jejich možné a dosti závažné toxicitě na lidský organismus. Bakalářská práce je založena na rešerši z převážně zahraniční odborné literatury, jejíž cílem je představit problematiku glutamátů …moreAbstract:
L-glutamic acid salts have gained popularity in recent years due to their unique ability to improve the taste of the food. With the spread of these food additives to kitchens around the world, information about their possible and quite serious toxicity to the human body have begun to spread. The bachelor thesis is based on a review of mostly foreign scientific articles, which aims to introduce the …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 27. 4. 2022
Accessible from:: 31. 12. 2999
Thesis defence
- Supervisor: Ing. Pavel Krystyník, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
PŘEDOTOVÁ, Markéta. \textit{Soli kyseliny L-glutamové a jejich možné nežádoucí účinky na lidský organismus}. Online. Bachelor's thesis. Ústí nad Labem: University of Jan Evangelista Purkyně in Ústí nad Labem, Faculty of Science. 2022. Available from: https://theses.cz/id/7uya9g/.
The right form of listing the thesis as a source quoted
PŘEDOTOVÁ, Markéta. Soli kyseliny L-glutamové a jejich možné nežádoucí účinky na lidský organismus. Ústí nad Labem, 2022. bakalářská práce (Bc.). UNIVERZITA JANA EVANGELISTY PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM. Přírodovědecká fakulta
Full text of thesis
Accessibility: Autor si nepřeje zpřístupnění práce veřejnosti
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- Soubory jsou nedostupné.
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: UNIVERZITA JANA EVANGELISTY PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM, Přírodovědecká fakultaJAN EVANGELISTA PURKYNĚ UNIVERSITY IN ÚSTÍ NAD LABEM
Faculty of ScienceBachelor programme / field:
Chemistry / Toxicology and Hazardous Waste Analysis
Theses on a related topic
-
Aditivní látky v potravinách
Ilona HUMLOVÁ -
Konzervační látky prodlužující uchovatelnost potravin
Radka Koudelná -
Údržba malého dopravního letounu s využitím metodiky MSG-3
Helena Trefilová