Mgr. Kateřina Hanáková
Bachelor's thesis
Fytoestrogeny v mléce
Phytoestrogens in milk
Abstract:
Fytoestrogeny jsou rostlinné sloučeniny, které se vyskytují v celé řadě potravin, zejména sójových. Snižují riziko osteoporózy, srdečních chorob, rakoviny prsu a menopauzální příznaky. Jako endokrinní disruptory mají i nepříznivé zdravotní účinky. Jestli jsou fytoestrogeny prospěšné nebo škodlivé a v jaké míře, je zatím stále nejasné. Jejich účinky závisí na mnoha aspektech jako je věk a zdravotní …moreAbstract:
Phytoestrogens are plant compounds that occur in a wide variety of foods, most notably soy. They reduce the risk of osteoporosis, heart disease, breast cancer, and menopausal symptoms. Apart from the positive effects, they also have adverse health effects as endocrine disruptors. It is not still clear whether and to what extent phytoestrogens are beneficial or harmful. Their effect depends on many …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 14. 5. 2012
Identifier:
https://is.muni.cz/th/vk6ee/
Thesis defence
- Date of defence: 18. 6. 2012
- Supervisor: doc. Mgr. Tomáš Kašparovský, Ph.D.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakultaMasaryk University
Faculty of ScienceBachelor programme / field:
Biochemistry / Biochemistry
Theses on a related topic
-
Optimization of production process in milk industry
Sujeewa Buddhasiri -
Mléko a mléčné výrobky ve stravě dětí základních škol
Jiří Kučera -
Effect of calving season and age at first calving on milk production in Czech Fleckvieh cattle
Doris Aikins -
Microbiological parameters of goat´s milk yogurts and sheep´s milk yogurts
Aneta Náplavová -
Staročeské reálie - názvy jídel. Mléko a produkty z mléka
Marie Beňová